Mai mulţi deputaţi ruşi au ieşit din sală după discursul lui Putin

Vladimir Putin, 12 martie 2012
Vladimir Putin, 12 martie 2012 (YANA LAPIKOVA / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
12.04.2012

Mai mulţi deputaţi din opoziţie au ieşit miercuri din camera inferioară a parlamentului rus, în semn de protest faţă de comentariile primului ministru Vladimir Putin despre un conflict legat de alegerile locale, potrivit unui raport Reuters.

Oleg Shein, un reprezentant al partidului de opoziţie Doar Rusia şi un grup de suporteri au intrat în greva foamei, plângându-se de fraudă în alegerile pentru primar în oraşul sudic Astrakhan, în cadrul cărora a pierdut în faţa unui rival de la un partid pro-Kremlin.

După ţinerea unui discurs la Duma şi ca răspuns la o întrebare din partea partidului Doar Rusia, Putin a declarat că modul corect de a contesta rezultatul alegerilor este prin intermediul instanţelor judecătoreşti.

Greva foamei lui Shein a intrat în atenţia opoziţiei, deoarece încearcă să insufle din nou viaţă în protestele împotriva lui Putin, care şi-au pierdut din aplomb de când acesta a fost ales preşedinte pentru un mandat de şase ani, pe 4 martie.

Nu s-a ştiut imediat cât de mulţi deputaţi au fost implicaţi în acţiune. Doar Rusia are 64 de reprezentanţi în Duma de 450 de locuri, dar o parte dintre deputaţii săi au rămas în sala de şedinţe.

Doar Rusia susţine că nu ar putea lansa un apel convingător în instanţă fără dovezi solide sub formă de înregistrări video din ziua alegerilor, de la camerele instalate în secţiile de votare din Rusia la ordinele lui Putin.

Partidul susţine că i-a fost refuzat accesul la materiale.

Liderul partidului Doar Rusia, Serghei Mironov, un fost aliat al lui Putin care a cedat sub presiunea din partea mai multor membri de partid anti-Putin, a declarat că apelurile anterioare în instanţa de judecată au eşuat.

Shein a fost citat de agenţia de ştiri RIA ca spunând că susţinătorii săi au obţinut imaginile video solicitate şi că plănuiau să intenteze vineri un proces.

Ca răspuns la discursul lui Mironov, Putin a declarat că orice judecată asupra rezultatelor alegerilor este în afara zonei sale de responsabilitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor