MAI ripostează: Mai mulţi extremişti maghiari au primit interdicţia de a intra pe teritoriul ţării. Replica Jobbik

(ATTILA KISBENEDEK / AFP / Getty Images)

Mai mulţi cetăţeni ungari din patru formaţiuni politice, inclusiv Jobbik, au primit vineri interdicţia de a intra pe teritoriul României, a anunţat Ministerul Afacerilor Interne, adăugând că urmează să fie făcute demersurile necesare pentru declararea acestora drept indezirabili.

"În urma activităţilor de evaluare a riscurilor la adresa ordinii publice şi a securităţii naţionale, în conformitate cu dispoziţiile legale, respectiv a legislaţiei comunitare, autorităţile române competente au luat decizia instituirii unor măsuri preventive în vederea pre-întâmpinării producerii unor evenimente de natură a afecta ordinea publică şi securitatea naţională. Astfel, a fost instituită măsura nepermiterii intrării pe teritoriul României şi s-a solicitat instanţei competente declararea ca indezirabili pentru un număr de cetăţeni ungari care desfăşoară în ţara noastră activităţi cu caracter extremist în favoarea organizaţiilor Noua Gardă Ungară. Mişcarea de Tineret din cele 64 de Comitate, Oastea Haiducilor şi Jobbik. Despre aceştia s-a stabilit cu certitudine că sunt implicaţi în activităţi de natură a justifica măsurile dispuse în condiţiile legii", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, inspectorul principal de Poliţie Monica Dajbog.

Gabor Pal, purtătorul de cuvânt al partidul de extremă dreapta Jobbik, se declară "şocat" de interdicţia de a intra pe teritoriul României a politicienilor săi. În opinia formaţiunii, această măsura adoptată de MAI este "de neînţeles", subliniind că politicienii Jobbik nu au comis acţiuni sau infracţiuni care să motiveze o astfel de măsură.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că partidul va introduce "problema" pe agendă după sărbătorile publice de sâmbătă.

Candidatul din Târgu Mureş de pe lista Jobbik la alegerile din Ungaria, Kisgyorgy Levente, a declarat pentru Mediafax că măsura MAI nu este permisă de legislaţia UE şi a subliniat că acest lucru poate declanşa un "scandal internaţional".

"Din câte ştiu eu, legile UE nu permit aşa ceva. Eu zic să aşteptăm numele ce le vor da autorităţile române, care vor fi interzise. Să vedem cum reacţionează şi Jobbik din Ungaria. Există filiale Jobbik şi în România, să vedem - se interzic şi comemorările noastre? ", a declarant Kisgyorgy.

"Scandalul acesta a făcut foarte bine Jobbik, ne-au contactat în ultimele zile, din Ardeal şi Ungaria, foarte mulţi simpatizanţi, oameni care ne compătimesc. Eu zic că în urma acestuia pierde Fidesz (formaţiunea la putere în Ungaria - n.r.) şi poate pierde şi Guvernul român, dacă ajunge Jobbik la putere, chiar şi în 2018, şi Vona prim-ministru", a adăugat Kisgyorgy.

Amintim că luni, cu ocazia Zilei Libertăţii Secuieşti, circa 3.500 de manifestanţi au mărşăluit prin Târgu Mureş cerând autonomia Ţinutului Secuiesc, precum şi începerea unui dialog cu noul guvern privind statutul regiunii. La eveniment au participat şi liderul partidului de extremă dreapta Jobbik, extremiştii Gărzii Maghiare şi cei ai Organizaţiei 64 de Comitate. La un moment dat extremiştii maghiari acoperiţi cu cagule au atacat forţele de ordine cu pietre şi petarde. Nu au lipsit nici solganurile de genul „Ţinutul Secuiesc nu este România”, „Să piară Trianonul”, „Autonomie” sau „Ţiganilor, plecaţi acasă!”. După o serie de îmbrânceli, jandarmii au reuşit în cele din urmă sa calmeze spiritele.

Cum sunt aşteptate manifestări în 15 judeţe cu ocazia sărbătoririi Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, în perioada 15 - 17 martie, aproape 1.000 de poliţişti vor fi mobilizaţi pentru a se asigura ordinea şi siguranţa publică. Potrivit estimărilor organizatorilor la evenimente vor participa circa 30.000 de personae.

Preşedintele Traian Băsescu le-a transmis, joi, un mesaj politicienilor maghiari care se anunţă în număr mare în următoarele zile că "statul român nu va tolera mesaje care să contravină Constituţiei. Oricine poate fi expulzat dacă nu respectă legile şi Constituţia ".

"Obiectivul nostru este ca oamenii politici maghiari să nu utilizeze perioadele de campanie electorală pentru a face declaraţii care contravin Constituţiei României, statului de drept şi comportamentului unui oaspete pe teritoriul altor ţări", a adăugat Traian Băsescu.

Întrebat cum comentează afirmaţia liderului Jobbik, Vona Gabor potrivit căreia preşedintele ar fi dezinformat sau ar fi vorba despre un joc politic antimaghiar, preşedintele a replicat că joc politic antimaghiar fac liderii maghiari „care vin aici şi ne spun cum să ne organizăm administrativ, ce să modificăm în Constituţie, cum să ne purtăm cu cetăţenii români”.