Maia Sandu a anulat decretul de numire a lui Vladislav Clima în funcţia de preşedinte al Curţii de Apel

Numirea, odată ce a avut loc, nu mai poate fi revocată, atenţionează Vladislav Gribincea.
Protest la Chişinău după invalidarea alegerilor de către instanţele de judecată
Protest la Chişinău după invalidarea alegerilor de către instanţele de judecată (facebook.com/pas)

Preşedinta R. Moldova, Maia Sandu, a anulat, vineri, decretul lui Igor Dodon prin care Vladislav Clima a fost numit în funcţia de preşedinte al Curţii de Apel Chişinău.

În opinia şefei statului, Consiliul Superior al Magistraturii a încălcat procedurile legale şi a admis un conflict de interese inadmisibil atunci când a propus numirea lui Clima în această funcţie.

„CSM trebuie să reexamineze decizia luată şi să se asigure că următoarele decizii de numire în funcţie vor respecta în totalitate prevederile legale, iar persoanele propuse vor întruni criteriile de integritate.

Oamenii cer de la judecători să le facă dreptate şi să pedepsească hoţii. Curăţarea sistemului este primul pas spre o justiţie independentă şi dreaptă”, a menţionat Maia Sandu.

Preşedintele Centrului de Resurse Juridice (CRJM), Vladislav Gribincea, a ţinut să atenţioneze că, acum 2 săptmâni, PAS spunea că nu poate fi revocat un act care şi-a consumat efectul - în contextul revocării Domnicăi Manole.

„Astăzi preşedinta Sandu face acelaşi lucru. Revocă un decret care şi-a consumat efectul. Eu am criticat dur numirea dlui Clima în funcţia de presedinte al Curţii de Apel Chişinău. Deoarece nu era nici etic şi nici onest. Dar numirea, odată ce a avut loc, nu mai poate fi revocată. Altfel, nu rămâne nimic din independenţa judecătorilor, iar fără independenţa acestora nu este stat de drept, pentru care militează PAS! NU poate fi făcută dreptate prin nedreptate!”, a scris acesta, pe pagina sa de socializare.

Expertul a îndemnat-o pe şefa statului să pună serios la îndoială profesionalismul sau buna-credinţă a celui care i-a dat sfatul să emită acest decret: „Vă îndemn să puneţi serios la îndoială profesionalismul sau buna credinţă a acestuia! O sabotare mai bună nici nu poate exista!”.

De menţionat că, joi, Maia Sandu s-a prezentat la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii în cadrul căreia s-a adresat magistraţilor din R. Moldova atenţionându-i că fenomenul corupţiei din sistemul judecătoresc este un pericol major pentru securitatea statului, iar lucrurile trebuie să se schimbe radical.

Preşedinta Maia Sandu s-a referit la mai multe exemple de daune grave, cauzate statului şi cetăţenilor de către magistraţii corupţi ce pronunţă hotărâri ilegale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe