Maia Sandu: A fi jurnalist înseamnă multă responsabilitate

Autorităţile R. Moldova trebuie să garanteze condiţii economice echitabile pentru funcţionarea instituţiilor media, a afirmat Maia Sandu.
Jurnalişti din R. Moldova, la un protest de ziua presei
Jurnalişti din R. Moldova, la un protest de ziua presei (facebook.com/Grigoriţă Ştefan)

Cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a mulţumit jurnaliştilor şi instituţiilor media care stau la straja acestui drept firesc şi îi ajută pe oameni să se informeze din surse obiective.

„Presa liberă este o valoare fundamentală pentru o societate care se vrea dreaptă şi deschisă, construită pe principiile democraţiei şi ale legalităţii. Aceasta este societatea pe care ne-o dorim cu toţii şi mă bucur că în ţara noastră, în pofida tuturor impedimentelor, există multe instituţii media ataşate acestor valori. Datorită lor se pune presiune pe autorităţi şi se schimbă destine - şi asta înseamnă să fii, cu adevărat, Puterea a patra”, se spune într-un mesaj al Maiei Sandu.

Şefa statului a menţionat că rolul mass-media este de a informa obiectiv şi corect despre lucrurile ce se întâmplă în jur şi care sunt importante pentru oameni , fie că este vorba de instituţiile publice sau de iniţiativele private, de sănătate, cultură, justiţie sau viaţa politică.

În baza acestor informaţii, oamenii iau decizii importante pentru ei, a adăugat preşedintele, subliniind că pe timp de pandemie, informarea obiectivă şi corectă devine cu atât mai importantă, cu cât înseamnă sănătate şi vieţi salvate.

„De aceea, a fi jurnalist înseamnă şi multă responsabilitate. Într-o lume bântuită de falsuri, propagandă şi dezinformare, capacitatea de a discerne şi de a nu dăuna publicului tău devine una dintre calităţile principale ale celor care fac presă”, a afirmat Maia Sandu.

Totodată, preşedintele a ţinut să noteze că misiunea autorităţilor în raport cu presa rămâne să asigure libertatea instituţiilor media; să garanteze condiţii echitabile pentru lansarea şi funcţionarea lor, inclusiv din perspectiva economică; să asigure transparenţa instituţională şi accesul la informaţie; să protejeze şi să consolideze drepturile jurnaliştilor, astfel încât niciun jurnalist din ţara noastră să nu se teamă că va fi persecutat pentru cuvântul scris.

„Aceasta este adevărata libertate a presei şi este una în beneficiul tuturor”, a conchis şefa statului.