Maia Sandu, de Ziua internaţională împotriva corupţiei: Curăţarea instituţiilor publice de persoane corupte, sarcină majoră a justiţiei

Doar împreună, R. Moldova poate fi scoasă din zona gri a corupţiei, afirmă Maia Sandu.
Maia Sandu, la Conferinţa pentru Securitate de la München
Maia Sandu, la Conferinţa pentru Securitate de la München (presedinte.md)

De Ziua internaţională împotriva corupţiei, preşedinta Maia Sandu a subliniat că, de-a lungul timpului, corupţia a adus daune majore Republicii Moldova şi cetăţenilor ei.

„Corupţii mari au furat zeci de miliarde de lei din bugetul statului, adică de la oameni, bani ce ar fi trebuit să fie investiţi în securitatea energetică a ţării, în dezvoltarea localităţilor, în drumuri mai bune, în spitale şi şcoli moderne, în sistemul de apărare.

Corupţia a slăbit şi a discreditat instituţiile statului, iar la un moment dat a ajuns o ameninţare semnificativă pentru continuarea parcursului democratic şi pentru securitatea Republicii Moldova”, a menţionat Maia Sandu.

De asemenea, şefa statului a notat că problema corupţiei sistemice, cu care se confruntă cetăţeanul zi de zi, este la fel de dăunătoare şi supărătoare.

„Aceasta reduce accesul la servicii medicale şi educaţionale de calitate, împiedică creşterea afacerilor şi sufocă dezvoltarea economică a ţării, reducând numărul locurilor de muncă şi alungând oamenii din ţară în căutarea oportunităţilor economice în altă parte.

Corupţia afectează în modul cel mai direct bunăstarea şi viaţa oamenilor. Astăzi, de Ziua internaţională împotriva corupţiei, să ne reafirmăm cu toţii angajamentul de a lupta cu acest flagel”, a specificat preşedinta Maia Sandu în mesajul său.

Potrivit şefei statului, reforma justiţiei, dar şi consolidarea independenţei şi capacităţii instituţiilor de combatere a corupţiei sunt elemente cheie în această luptă. Curăţarea tuturor instituţiilor publice, la nivel central şi local, de persoane corupte este o sarcină majoră a Guvernului şi a organelor de drept.

„Îmi exprim recunoştinţa faţă de oamenii oneşti care muncesc pentru combaterea corupţiei - anchetatori, procurori, inspectori de integritate, judecători, poliţişti.

Îmi exprim aprecierea faţă de munca jurnaliştilor de investigaţie şi a organizaţiilor societăţii civile din domeniu, care dezvăluie actele de corupţie şi contribuie la consolidarea sprijinului popular în lupta împotriva corupţiei”, se mai arată în mesajul Maiei Sandu.

La fel, şefa statului şi-a exprimat respectul faţă de fiecare cetăţean care nu admite să primească ori să dea mită.

„Trebuie să fim recunoscători şi cetăţenilor care semnalează actele de corupţie, luptă pentru dreptate, nu cedează presiunilor şi nu renunţă să scoată corupţia la suprafaţă, iar corupţii - să fie deferiţi justiţiei. Este foarte important sprijinul extern de care ne bucurăm în lupta noastră împotriva corupţiei. Doar împreună putem scoate ţara din zona gri a corupţiei”, a conchis preşedinta Maia Sandu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe