Maia Sandu: Democraţia se termină acolo unde începe impunitatea şi toleranţa faţă de corupţie

Moldova este supusă astăzi unui atac hibrid din partea Rusiei pentru că a refuzat înţelegeri geopolitice tulburi, a menţionat Sandu.
Maia Sandu, preşedinta Republicii Moldova
Maia Sandu, preşedinta Republicii Moldova (presedinte.md)

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit, în cadrul vizitei sale de lucru în Statele Unite ale Americii, cu Secretarul de Stat al Trezoreriei americane, Janet Yellen. Discuţia s-a focusat pe acţiunile anticorupţie întreprinse de autorităţile de la Chişinău şi pe sprijinul de care are nevoie statul pentru a accelera în acest proces, precum şi pe situaţia curentă din Moldova şi din regiune.

Şefa statului a precizat că cetăţenii Republicii Moldova au salutat decizia Oficiului pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei SUA de a sancţiona 21 de persoane şi entităţi care au fraudat banii publici, au controlat justiţia şi au promovat influenţa Rusiei în Moldova.

De asemenea, lidera de la Chişinău şi-a exprimat speranţa că exemplul Statelor Unite va determina şi alte ţări să susţină eforturile anticorupţie ale guvernării de la Chişinău, iar lista de sancţiuni va fi completată cu numele altor fugari care au prejudiciat statul, se arată în comunicatul de presă al Preşedinţiei.

Maia Sandu a subliniat că în prezent prioritară este recuperarea activelor furate, inclusiv cele din afara ţării. În acest sens, e necesară o cooperare mai strânsă dintre instituţiile de drept moldoveneşti şi cele din alte ţări, inclusiv SUA. A fost de asemenea abordat subiectul creşterii sprijinului SUA pentru Moldova în condiţiile multiplelor crize provocate de războiul Rusiei în Ucraina.

În contextul vizitei sale în SUA, preşedinta Sandu a mai participat şi la Conferinţa Internaţională Anticorupţie 2022, punctând că democraţiile consacrate trebuie să regândească abordarea, pentru a nu le oferi infractorilor refugii sigure şi pentru a nu permite folosirea bunurilor furate în jurisdicţiile lor.

„Democraţia se termină acolo unde începe impunitatea şi toleranţa faţă de corupţie. Democraţiile depun eforturi hotărâte pentru a elimina corupţia şi a schimba modul în care funcţionează societăţile lor. Acest lucru creează spaţiu pentru progres şi o societate justă, care respectă drepturile şi libertăţile fundamentale şi creează oportunităţi şi prosperitate.

Regimurile autoritare sunt construite pe corupţie, deşi adesea ele acuză democraţiile că sunt prea slabe pentru a pune capăt acestui fenomen. În lumea politică reală a tinerelor democraţii, lupta cu corupţia este locul de unde porneşte progresul unei ţări sau locul unde acesta se poate opri, odată cu îmbogăţirea câtorva aleşi şi condamnarea la mizerie a tuturor ceilalţi”, a declarat Maia Sandu.

Corupţia, mai ales în funcţiile politice, a avut un efect devastator asupra Moldovei, a subliniat Maia Sandu, adăugând că în 2014, statul a trecut prin cea mai mare fraudă bancară din istorie, raportată la produsul intern brut, ceea ce a constituit aproape 12% din PIB-ul ţării.

În aceeaşi perioadă, a punctat şefa statului, Parlamentul Republicii Moldova, instituţiile guvernamentale, băncile şi judecătorii au făcut cârdăşie pentru a spăla fluxuri financiare ilicite din Rusia, în valoare de zeci de miliarde, fapt ce a subminat securitatea naţională a ţării şi a pus în pericol democraţia.

„M-am simţit obligată să confrunt direct problema corupţiei. Şi vă pot spune că lupta împotriva ei nu este o alegere simplă. Şi ea implică costuri personale şi politice semnificative, deoarece oficialii corupţi şi sponsorii lor mobilizează resurse enorme pentru a se opune schimbării. Multe dintre guvernele anterioare au ales să stea deoparte, s-au apucat de teme mai uşoare, au pasat problemele următorului guvern şi au acceptat înţelegeri geopolitice corupte. Asta a pus Moldova pe un drum către o zonă gri a nelegiuirii şi lipsei de perspective”, a comentat lidera de la Chişinău.

Moldova este supusă astăzi unui atac hibrid din partea Rusiei pentru că a refuzat înţelegeri geopolitice tulburi, a menţionat Sandu. Chiar acum, grupuri corupte, susţinute de Rusia, folosesc fondurile furate de la oamenii din Moldova pentru a submina eforturile de reformă ale autorităţilor, a destabiliza instituţiile, a incita la violenţă şi a răsturna un guvern pro-european ales democratic.

În context, Maia Sandu a ţinut să salute decizia Guvernului SUA de a adăuga pe listele de sancţiuni doi escroci notorii, organizatori principali ai fraudei bancare, care se ascund în străinătate de justiţia moldovenească. Privarea lor de capacitatea de a folosi nestingherit fondurile furate este un pas foarte mare spre tragerea lor la răspundere conform legii, a punctat şefa statului.

„Vreau să folosesc această oportunitate şi pentru a recunoaşte contribuţia extraordinară a societăţii civile şi a jurnaliştilor independenţi la lupta împotriva corupţiei. În perioadele cele mai întunecate ale statului capturat din Republica Moldova, societatea civilă şi presa independentă au continuat să prezinte şi să le vorbească cu mult curaj cetăţenilor noştri amploarea uluitoare a corupţiei. Investigaţiile mass-media ne-au ajutat să mobilizăm sprijinul public pentru lupta noastră împotriva corupţiei şi a grupurilor de interese corupte”, a conchis preşedinta Maia Sandu.