Maia Sandu, despre acuzaţiile lui Stoianoglo: False şi iresponsabile./Litvinenco: Procuratura a devenit ultima speranţă a hoţilor

Maia Sandu - preşedintele R. Moldova
Maia Sandu - preşedintele R. Moldova (presedinte.md)

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a venit cu o reacţie la acuzaţiile procurorului general, Alexandr Stoianoglo, privind implicarea instituţiei prezidenţiale în acţiunile şi activitatea Procuraturii. Potrivit şefei statului, declaraţiile lui Stoianoglo sunt false şi iresponsabile.

„Declaraţiile făcute de Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, sunt false şi iresponsabile. La şedinţa CSS (Consiliul Suprem de Securitate) din 10 august s-a discutat despre faptul că membrii a două grupări criminale, implicaţi în cazuri mari de corupţie, părăsesc nestingherit ţara, iar Procuratura nu face nimic pentru a-i opri sau pentru a-i readuce în Moldova, ca să fie traşi la răspundere.

Nu s-a discutat despre dosare împotriva opoziţiei, aşa cum dezinformează Procurorul General. Înainte să facă declaraţii, dl Stoianoglo ar fi trebuit să consulte procesul-verbal al acelei şedinţe la care el, apropo, nu a găsit de cuviinţă să se prezinte”, scrie Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Totodată, preşedinta i-a sugerat procurorului general să aplice legea şi să investigheze, înainte de toate, cazurile de mare corupţie – lucru pe care l-a cerut de la acesta şi la şedinţa CSS din 10 august.

Sandu a mai adăugat că Stoianoglo de fiecare dată găseşte justificări pentru lipsa de rezultate, iar prin ultimele sale declaraţii, „actualul Procuror General face front comun cu penalii, devenind instrument şi complice în acelaşi timp, şi îşi trădează frica faţă de acţiunile noii guvernări de curăţare a sistemului”.

Nici dl Stoianoglo, nici corupţii pe care încearcă să îi protejeze acesta nu vor putea opri cea mai importantă reformă de care are nevoie ţara – curăţarea sistemului judecătoresc şi cel al procuraturii de influenţa grupărilor corupte, a punctat şefa statului.

La rândul său, noul ministru al Justiţiei, Sergiu Litvinenco, a menţionat într-o postare pe contul său de socializare că cetăţenii îl plătesc pe procurorul general, Alexandr Stoianoglo, cu 34 de mii de lei (MD) pe lună nu ca să facă politică, ci ca să prindă hoţii.

„Nu prea a prins hoţi, dar se vede lider al opoziţiei. De minciuni nu mai spun nimic. L-a eclipsat şi pe Dodon. De exemplu, a spus că la ultima şedinţă a CSS-ului i s-ar fi dat indicaţii să deschidă dosare penale pe liderii BECS. Dincolo de faptul că sunt minciuni sfruntate, la ultima şedinţa Stoianoglo nici măcar nu a fost prezent… Pot să continui. Dar mă opresc prin a face o concluzie tristă: Procuratura Generală a devenit ultima speranţă a hoţilor”, a comentat Litvinenco.