Maia Sandu: Dezbinarea societăţii este convenabilă doar regimului corupt Dodon-Plahotniuc

Procesul verbal al CEC de validare a alegerilor prezidenţiale va fi atacat în judecată. Maia Sandu a rugat pe toţi cei care vor merge la protestele de duminică să fie vigilenţi şi să nu se lase antrenaţi în eventuale provocări.
Maia Sandu, liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate
Maia Sandu, liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate (Epoch Times România)

În contextul validării de către Comisia Electorală Centrală (CEC), la 18 noiembrie, a rezultatelor alegerilor prezidenţiale declarând-ul învingător pe Igor Dodon, preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) Maia Sandu menţionează că imediat după ce au fost prezentate rezultatele preliminare ale alegerilor, a anunţat că persistă mari suspiciuni privind legalitatea acestora. Numărul mare de cetăţeni din diaspora care nu au putut vota, transportarea organizată a alegătorilor din zonele controlate de separatişti, votarea repetată şi alte încălcări demonstrează că scrutinul nu a fost unul corect. Cu toate acestea, vor merge pe calea contestării procesului verbal al CEC în instanţă de judecată şi nu vor organiza proteste împotriva celor care au admis fraude in procesul scrutinului până nu va exista hotărârea Curţii Constituţionale.

”Mulţi dintre dumneavoastră ne cer să protestăm împotriva fraudelor admise de instituţiile statului. Noi am ales să folosim, pentru moment, toate căile legale de contestare a rezultatelor anunţate. Din păcate, ieri CEC a ignorat probele prezentate de noi şi de cetăţenii din diaspora care nu au reuşit să voteze.”

Liderul PAS susţine că vor contesta în justiţie refuzul CEC de a le examina contestaţiile. Iar decizia validării sau nevalidării rezultatelor alegerilor rămâne la discreţia Curţii Constituţionale. După pronunţarea acesteia, rezervă dreptul de a decide ce forme de protest vor adopta în continuare.

Notabil este faptul că la 20 noiembrie, în mai multe oraşe din lume, vor avea loc flashmob-uri ale diaspora care nu au putut să voteze din cauză că nu au fost asigurate suficiente buletine de vot. De asemenea, duminică, la ora 12.00, în Piaţa Marii Adunări Naţionale „Tinerii Moldovei” organizează un protest paşnic împotriva fraudării alegerilor.

În acest context, Maia Sandu a rugat pe toţi cei care vor merge la proteste să fie vigilenţi şi să nu se lase antrenaţi în eventuale provocări. ”Haideţi să nu uităm că protestul este împotriva autorităţilor şi a instituţiilor controlate de acestea care nu ne-au asigurat dreptul constituţional de a vota şi care nu vor să recunoască şi să sancţioneze frauda. Protestul nu este împotriva celor care au votat altfel decât noi. Dezbinarea societăţii este convenabilă doar regimului corupt Dodon-Plahotniuc”, a notat preşedinta PAS.

Menţionăm că la 18 noiembrie, preşedinta CEC a anunţat rezultatul alegerilor prezidenţiale din RM. Aceasta a precizat că Igor Dodon, concurentul din partea Partidului Socialist din Moldova, a obţinut 834.081 de voturi, iar Maia Sandu, din partea Partidului Acţiune şi Solidaritate, a obţinut 766.593 voturi, cu o diferenţă de voturi de 67.488. Igor Dodon a fost declarat preşedinte ales al Republicii Moldova. Toate contestaţiile depuse la CEC de către diaspora şi susţinătorii PAS au fost respinse.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe