Maia Sandu l-a întâmpinat la Chişinău pe preşedintele Republicii Polone, Andrzej Duda

Maia Sandu şi Andrzej Duda
Maia Sandu şi Andrzej Duda (presedinte.md)

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, l-a întâmpinat la Chişinău, joi, 26 august, pe preşedintele Republicii Polone, Andrzej Duda, în cadrul unei ceremonii oficiale. Cei doi şefi de stat au avut o întrevedere, în cadrul căreia au discutat despre intensificarea relaţiilor bilaterale şi agenda europeană a Republicii Moldova.

„M-am bucurat să-l salut astăzi la Chişinău pe Preşedintele Republicii Polone, domnul Andrzej Duda. Am avut o discuţie foarte bună, experienţa de dezvoltare a Republicii Polone fiind deosebit de utilă pentru ţara noastră. Am convenit să elaborăm proiecte concrete, cu ajutorul cărora să preluăm bunele practici ale Poloniei în domeniul dezvoltării regionale şi agriculturii, administrării fiscale şi digitalizării serviciilor publice, energetic. Intensificarea contactelor dintre ţările noastre va fi, înainte de toate, în beneficiul cetăţenilor”, a declarat Sandu.

De asemenea, şefa statului a mulţumit pentru includerea Moldovei în lista statelor recipiente de asistenţă de dezvoltare prin platforma Polish Aid, în domenii-cheie precum buna guvernare, dezvoltarea rurală, agricultura ş.a.

În context, aceasta şi-a exprimat recunoştinţa faţă de autorităţile polone pentru activitatea Fundaţiei Solidarity Fund din Polonia, care finanţează mai multe proiecte de dezvoltare a comunităţilor. „Pentru ca Republica Moldova să poată mai repede avansa pe calea modernizării, este important să putem extinde aceste proiecte în ţara noastră”, a menţionat preşedintele Republicii Moldova.

Totodată, Maia Sandu a apreciat susţinerea fermă a Poloniei pentru aspiraţiile europene ale ţării noastre şi eforturile făcute de Varşovia pentru a include Republica Moldova în programele de asistenţă europeană.

La rândul său, Preşedintele Republicii Polone, Andrzej Duda, a menţionat că schimbările sunt indispensabile, pentru ca Moldova să devină un stat puternic, influent şi mai democratic.

„Am promis toată deschiderea în ceea ce priveşte acordarea asistenţei necesare la realizarea reformelor în Republica Moldova. Vom oferi acest sprijin valorificând experienţa noastră şi ţinând cont de schimbările care au avut loc în Polonia. Suntem gata să susţinem Republica Moldova în aspiraţiile sale europene”, a subliniat liderul polon.

Preşedintele Republicii Polone, Andrzej Duda, se află într-o vizită oficială de două zile în ţara noastră, la invitaţia Preşedintei Maia Sandu.