Maia Sandu: Limba română ne defineşte ca neam şi ca identitate între alte popoare

„Fiţi mândri că vorbiţi limba română!”, a declarat premierul R. Moldova notând că dobândirea dreptului de a scrie cu grafie latină şi de a reveni în spaţiul limbii române a fost o restabilire a demnităţii şi a identităţii moldovenilor.
Flori depuse la monumentul lui Eminescu de Ziua Limbii Române a R. Moldova
Flori depuse la monumentul lui Eminescu de Ziua Limbii Române a R. Moldova (facebook.com)

Cu ocazia sărbătorii naţionale „Limba noastră cea română” marcată în Republica Moldova la 31 august, premierul Maia Sandu a menţionat că cel mai frumos monument pe care-l pot face cetăţenii limbii române este să o vorbească corect, să îşi îmbogăţească limbajul, să citească cărţi româneşti şi să promoveze cultura românească.

În opinia prim-ministrului, limba română nu are nevoie de monumente, şi nu cere nimic de la vorbitorii ei. „Noi avem nevoie de limba română pentru că în ea am crescut ca oameni. Pentru că limbajul reprezintă mai mult decât un instrument de comunicare cu celălalt, el ne defineşte ca fiinţe umane. Coerenţa şi creativitatea noastră în limbaj sunt, de fapt, coerenţa şi creativitatea noastră în gândire. Vorbind frumos, gândim frumos şi, respectiv, devenim oameni frumoşi.”

Premierul a ţinut să sublinieze că 31 august este şi un prilej bun „de a ne aduce aminte cum este să rămâi fără limba ta”, iar câştigarea dreptului de a scrie cu grafie latină şi de a reveni în spaţiul limbii române a fost o restabilire a demnităţii şi a identităţii moldovenilor. „Fiţi mândri că vorbiţi limba română!”

„Vorbiţi-le copiilor astăzi despre limba română, citiţi împreună o poezie de Eminescu, Vieru, Matcovschi sau Naum, ascultaţi împreună un cântec de Doina şi Ion, spuneţi-le că limba română ne defineşte ca neam şi ca identitate între alte popoare, explicaţi-le că toate limbile au farmecul lor şi că suntem cu atât mai bogaţi cu cât mai multe limbi cunoaştem”, a conchis Maia Sandu.

Sâmbătă, 31 august, se împlinesc 30 de ani de la proclamarea limbii române ca limbă oficială în Republica Moldova şi revenirea la alfabetul latin, la 31 august 1989. Sute de persoane s-au adunat în Grădina Publică Ştefan cel Mare şi au depus flori la busturile scriitorilor de pe Aleea Clasicilor.

Cu toate acestea, preşedintele Uniunii Scriitorilor, Arcadie Suceveanu, citat de Radio Chişinău a notat că în această zi moldovenii trăiesc sentimente contradictorii pentru că victoriile obţinute 30 ani în urmă au fost deturnate sau compromise.