Maia Sandu: Noi ne oferim să preluăm puterea fără sprijin majoritar în Parlament într-o situaţie foarte dificilă

După ce guvernarea de la Chişinău a pierdut orice sursă externă de finanţare, cei din Blocul ACUM sunt, în opinia liderei PAS, singura forţă politică a Republicii Moldova, credibilă în Occident.
Maia Sandu
Maia Sandu (Epoch Times România)

După ce au propus un Guvern minoritar pe care să-l conducă liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, şi preşedintele Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, de la Parlament, membrii Blocului ACUM au specificat că scopul lor este să asigure dreptate pentru cetăţenii Republicii Moldova prin legi care să funcţioneze pentru toţi şi condiţii bune de viaţă, eliberarea statului din captivitate şi dezoligarhizarea statului.

Punctând că există trei condiţii pentru a fi atinse aceste obiective despre care au menţionat membrii Blocului, Maia Sandu a mai specificat că pentru a se ajunge până la eliberarea din captivitate şi dezoligarhizarea statului „am explicat cum se pot face lucrurile, pentru că suntem în impas”.

„Cel puţin până acum am auzit de la Partidul Democrat că vrea să discute doar cu Blocul ACUM, în situaţia în care Blocul ACUM a spus-o răspicat – şi până la alegeri, şi după alegeri – că nu discută cu Partidul Democrat, pentru că, în opinia noastră, Partidul Democrat este instrumentul prin care grupul oligarhic a capturat instituţiile statului. Pe de altă parte, îi vedem şi pe cei din Partidul Socialiştilor ruşinându-se să facă o invitaţie pentru Partidul Democrat şi atunci noi le oferim soluţia.

Soluţia pe care o oferim noi este să alegem preşedintele Parlamentului din rândul membrilor Blocului ACUM, să votăm un şir de legi care să asigure eliberarea instituţiilor statului sau, cel puţin, să înceapă acest proces de eliberare a instituţiilor statului şi Blocul ACUM vine să-şi asume responsabilitatea în cadrul unui Guvern minoritar pentru ca să nu se ajungă la alegeri anticipate. Noi am oferit această soluţie”, a declarat Maia Sandu în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

În contextul întâlnirii de miercuri a preşedintelui Dodon cu membrii Blocului ACUM, Sandu a specificat că Blocul ACUM doar a detaliat propunerea pe care a exprimat-o şi public. Politiciana a mai adăugat că deşi, pe de o parte, Dodon afirma că nu este exponentul socialiştilor, respectiv, nu poate să transmită poziţia socialiştilor, tot el pretinde a fi doar un mediator neutru, care a adus forţele politice la discuţii.

Totodată, după ce guvernarea de la Chişinău în ultimii doi ani practic a pierdut orice sursă externă de finanţare, cei din Blocul ACUM sunt, în opinia liderei PAS, singura forţă politică credibilă în Occident, care poate să restabilească aproape imediat finanţarea către Republica Moldova.

„Vorbim despre sume importante. Deci, noi ne oferim să preluăm puterea fără să avem sprijin majoritar în Parlament într-o situaţie foarte dificilă şi să oferim soluţii foarte concrete. Noi ne asumăm nişte riscuri foarte mari, pentru că, cum spuneam, un Guvern minoritar poate fi demis în orice clipă”, a conchis Sandu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe