Maia Sandu: Studenţii nu vor putea vota unde învaţă, guvernarea le-a întins o cursă

Prin decizia de a nu permite studenţilor să voteze în apropierea instituţiilor în care învaţă, guvernarea a demonstrat că se teme de tinerii din R. Moldova, a declarat candidatul PAS la prezidenţiale, Maia Sandu, încurajând tinerii să meargă la vot.
Maia Sandu, liderul PAS
Maia Sandu, liderul PAS (captură foto / privesc.eu)

După ce la 13 octombrie a.c., o majoritate ad-hoc formată din fracţiunile democrată, comunistă şi socialistă „nu a dorit să accepte punerea pe ordinea de zi a proiectului de lege iniţiat de dl Valeriu Ghileţchi (candidat independent la prezidenţiale – n.r.), care le-ar fi permis studenţilor să voteze în localitatea în care îşi fac studiile, cu condiţia să depună o declaraţie pe propria răspundere că nu votează în altă parte”, liderul PAS, Maia Sandu acuză guvernarea că le-ar fi frică de studenţi.

„În aceste alegeri, studenţilor li s-a pregătit o cursă, doar tinerii care au reşedinţă în oraş vor putea să voteze aici unde studiază, ceilalţi vor trebui să meargă la locul de baştină, acolo unde îşi au viza de reşedinţă. Este clar că Partidul Democrat, Partidul Socialiştilor şi Partidul Comuniştilor nu vor ca studenţii să voteze la aceste alegeri. Ei ştiu că tinerii nu pot fi cumpăraţi, că nu pot fi minţiţi şi îşi doresc să aleagă un om onest, corect, respectiv încearcă să le pună piedici acestor tineri”, a declarat candidatul PAS la prezidenţiale în cadrul unei conferinţe de presă, conform privesc.eu.

În opinia liderului Partidului Acţiune şi Solidaritate, din toate categoriile de populaţie, tinerii sunt cei mai determinaţi să plece din ţară dacă situaţia nu se va îmbunătăţi în timpul apropiat, iar acest gest al autorităţilor care vine să-i descurajeze să meargă la vot, îi îndeamnă, de fapt, şi mai mult să dorească să plece de acasă.

În context, Maia Sandu a cerut „Parlamentului să revizuiască urgent modalitatea de vot şi să le permită studenţilor să voteze acolo unde învaţă”.

Totodată, acesta a venit şi cu o adresare către tinerii încă rămaşi în ţară, amintindu-le că ei sunt „viitorul acestei ţări”. „Voi puteţi decide dacă învingem oligarhii, corupţia, sărăcia sau dacă continuăm să trăim în mizerie. Eu vreau să vă rog să mergeţi la vot. Iată cum puteţi face acest lucru, puteţi să mergeţi acasă pe 30 octombrie pentru a vota sau puteţi să mergeţi până pe 29 octombrie acasă pentru a vă lua certificatele cu drept de vot. Ştiu că este un efort în plus, dar acest efort este o investiţie în viitorul nostru. Haideţi să ne mobilizăm dragi studenţi, împreună vom învinge. Eu am ales să înving”, a mărturisit Maia Sandu.

Pentru a susţine candidatul PAS la funcţia de preşedinte al RM, Organizaţia de tineret a Partidului Acţiune şi Solidaritate a dat o declaraţie, prin care arată că gestul actualei guvernări este unul „cel puţin ipocrit, dacă nu chiar mincinos”. „Guvernarea pe de o parte, se declară promotor al intereselor tineretului, iar pe de altă parte, ne îngrădeşte dreptul la vot. Tinerii au nevoie de o nouă clasă politică care să-i reprezinte cu adevărat şi să acţioneze în beneficiul lor”, a menţionat Dan Perciun, membru al Organizaţiei de tineret PAS.