Maia Sandu: Violenţa de gen, des întâlnită în R. Moldova. Toate femeile merită să trăiască în siguranţă

În R. Moldova, 5 din 6 victime ale violenţei domestice sunt femei.
Protest la Chişinău pentru ratificarea Convenţiei de la Istanbul
Protest la Chişinău pentru ratificarea Convenţiei de la Istanbul (facebook.com/PAS)

Preşedintele Maia Sandu atenţionează asupra problemei violenţei de gen, o problemă gravă şi încă des întâlnită în Republica Moldova, alăturându-se astfel campaniei „16 zile de activism împotriva violenţei în bază de gen”.

„Toţi copiii merită o copilărie fără griji. Toate femeile merită să trăiască în siguranţă. Drepturile tuturor oamenilor trebuie respectate”, a menţionat şefa statului în mesajul adresat de Ziua Internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor, marcată la 25 noiembrie.

Cu ocazia lansării Campaniei din acest an, Legislativul moldovean a fost gazda evenimentului ”Dialog cu învingătoarele violenţei”, în cadrul căruia preşedintele şi vicepreşedintele Parlamentului, reprezentanţi ai Guvernului, misiunilor diplomatice, societăţii civile, partenerii de dezvoltare şi victime ale violenţei au discutat despre necesitatea unor reforme legislative, iniţiative de politici, implementarea programelor de prevenire a violenţei, protecţie şi acces la justiţie.

În 2020, autorităţile moldoveneşti au fost sesizate în aproape 13 mii de cazuri de violenţă în familie, cu peste 1100 de cazuri mai mult decât în anul 2019 şi cu aproape 2000 de cazuri mai mult decât în anul 2018.

În primele 9 luni ale lui 2021, 86% dintre victimele violenţei domestice au fost femei, 10% - bărbaţi, iar restul - copii. Deci, 5 din 6 victime ale violenţei domestice sunt femei.

Sunt doar cazurile raportate, constată expertul media, în probleme politice şi religioase Victor Gotişan, atenţionând că cifra reală, cel mai probabil, ar trebui înmulţită cu 10. „Dar, nici în acest caz, nu sunt sigur că vom avea tabloul complet. E o mare nedreptate ca femeile să lupte pentru un lucru firesc, care e mult mai mult decât un drept! ”.

Campania internaţională „16 zile de activism împotriva violenţei în bază de gen” are loc anual, în perioada 25 noiembrie - 10 decembrie, pentru a sensibiliza populaţia cu privire la violenţa faţă de femei.