Majoritatea la putere a modificat legea pentru a se păzi de un referendum pe Justiţie

În contextul în care şeful statului a vorbit despre un referendum pe Justiţie, majoritatea la putere, ajutată de UDMR, a avut grijă să modifice legislaţia astfel încât un astfel de demers să nu poată avea loc odată cu alegerile europarlamentare, ocazie cu care românii sunt aşteptaţi la urne.
Florin Iordache în Comisia Juridică din Camera Deputaţilor
Florin Iordache în Comisia Juridică din Camera Deputaţilor (Epoch Times România)

Majoritatea PSD, ALDE, UDMR a modificat la finalul lui 2017 legea alegerilor europarlamentare, introducând o prevedere care interzice organizarea unui referendum la nivel naţional sau local în ziua scrutinului pentru Parlamentul European, relatează G4Media.ro.

Iniţiativa legislativă a fost depusă în septembrie anul trecut de 36 de senatori PSD şi unul de la ALDE. Nici în forma iniţiatorilor şi nici în versiunea legii adoptate de Senat, prima cameră sesizată, nu există interdicţia de a organiza un referendum în ziua scrutinului pentru Parlamentul European. Modificarea a fost adusă ulterior în comisia juridică a Camerei Deputaţilor, autorul amendamentului fiind parlamentarul UDMR Marton Arpad. Trei săptămâni mai târziu, legea a fost adoptată de plenul Camerei Deputaţilor.

Modificarea legii alegerilor euroarlamentare în sensul interzicerii organizării unui referendum cu ocazia scrutinului vine în contextul declanşării de către preşedintele Iohannis, în ianuarie 2017, a procedurii pentru organizarea unui referendum privind Justiţia şi a declaraţiilor făcute în ultimele luni de şeful statului, care a spus răspicat că nu a renunţat la planul de a declanşa consultarea populară, relatează sursa citată.

Articolul integral poate fi citit aici.