Mamele din Tiananmen îi reproşează lui Xi Jinping că vrea să se întoarcă la maoism

'Tank Man', poză simbolică a masacrului din Piaţa Tiananmen din Beijing făcută pe 5 iunie 1989.
'Tank Man', poză simbolică a masacrului din Piaţa Tiananmen din Beijing făcută pe 5 iunie 1989. (www.wikipedia.org)

Cu trei zile înaintea celei de a 24-a comemorări a Masacrului din Piaţa Tiananmen din 1989, mamele a 123 de studenţi ucişi în timpul protestelor din 4 iunie îl acuză pe preşedintele chinez, Xi Jinping, că vrea să se întoarcă la ideologia maoistă, informează sâmbătă publicaţia Corriere.

"Noi nu am văzut – se citeşte în scrisoarea deschisă publicată de Human Rights Watch China - nici cea mai mică remuşcare pentru crimele comise în timpul celor treizeci de ani de comunism maoist. Nici măcar nu am auzit criticarea celor trei decenii de reforme dezastroase inaugurate de Deng Xiaoping. "

"Mamele din Tiananmen" văd în schimb o revenire la ideologia din anii lui Mao Zedong, de care ar fi responsabil chiar actualul preşedinte, care "a amestecat lucrurile cele mai nepopulare din ultimii 60 de ani ce merită să fie respinse şi solicită oamenilor să le considere drept principii fundamentale".

Se face referire la teoria celor "două incontestabile" avansată de Xi Jinping, după numirea sa ca secretar general al Partidului Comunist Chinez, la sfârşitul anului trecut.

Ultimele trei generaţii de lideri comunişti chinezi au împământenit obiceiul de a lăsa în urmă aşa-zise teorii, care îşi propun să îmbogăţească sau să ducă mai departe gândirea marxistă.

Conform teoriei celor "două incontestabile" ale lui Xi Jinping, cele două mari perioade ale istoriei contemporane din China - maoismul şi deschiderea socialismului de piaţă, inaugurat de către Deng Xiaoping - nu pot fi despărţite şi nici nu se pot nega.

Cu toate acestea, Mao Tsedun este considerat cel mai mare criminal al tuturor timpurilor, întrecând chiar corifei ai comunismului precum Lenin şi Stalin.

Partidul Comunist Chinez - în mare creaţia lui Mao Tsedun - este şi el considerat de numeroşi analişti cea mai mare organizaţie criminală a Planetei.

În noaptea de 3 spre 4 iunie 1989, în urma represiunii mişcării studenţeşti de către cadrele Partidului Comunist, tancurile au ajuns în Piaţa Tiananmen şi au ucis sute de oameni. Numărul exact al victimelor nu a fost prezentat niciodată de către Partidul Comunist Chinez.

De 24 de ani, organizaţia "Mamele din Piaţa Tiananmen" cere, prin scrisori deschise adresate guvernului şi legislativului chinez, redeschiderea anchetei privind represiunea armată împotriva civililor. După revoltele din iunie 1989, peste 1.600 de persoane au ajuns la închisoare, iar unele dintre ele ar putea fi încă deţinute.

Printre studenţii care au fost ucişi în zilele revoltelor s-a aflat şi un tânăr fotograf, Nan Wang, ce făcea fotografii de-a lungul străzii Chang-an Jie - strada centrală din Beijing ce duce în Piata Tiananmen. Mama lui, Zhang Xianling, una dintre cele 123 de semnatare ale scrisorii deschise, s-a aflat în centrul ştirilor în ultimele zile, deoarece a fost obligată să-şi anuleze o excursie la Hong Kong, unde marţi va avea loc priveghiul anual organizat în memoria victimelor din Piaţa Tiananmen.

Zhang cere liderilor de la Beijing "să reconsidere rănile vechi şi să adopte o nouă viziune, care recunoaşte masacrul din Piaţa Tiananmen, aşa cum a făcut restul lumii".

"Cel mai îngrijorător lucru este atitudinea noii conduceri. Ei au spus că nu putem nega ultimii 60 de ani de istorie. Dar Tiananmen s-a întâmplat în timpul ultimilor treizeci de ani, iar în timpul Revoluţiei Culturale şi al Marelui Salt Înainte au murit de foame şi au fost ucise milioane de oameni. În ambele perioade au existat masacre, putem nega toate aceste evenimente? Dar toate aceste vorbe nu fac altceva decât să demonstreze încă o dată că ei nu sunt în stare să-şi recunoască erorile".