Managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi, condamnată la trei ani cu suspendare

Carmen Dorobat
Carmen Dorobat (Captura Video)

Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, a fost condamnată vineri la trei ani de închisoare cu suspendare într-un dosar în care ea şi soţul său au fost acuzaţi că au primit mită de la 124 de studenţi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Iaşi, pentru a-i promova la examene. Decizia aparţine judecătorilor Curţii de Apel Iaşi şi este definitivă.

Potrivit sentinţei, Carmen Dorobăţ a primit şi interdicţia de a fi cadru didactic pentru 5 ani şi va avea un termen de supraveghere de 4 ani, relatează Ziarul de Iaşi. Condamnat a fost şi soţul ei, Gheorghe Dorobăţ, care a primit 2 ani şi 3 luni, precum şi alte interdicţii, printre care de a ocupa funcţii publice.

Practic, Curtea de Apel Iaşi a menţinut decizia Tribunalului Iaşi care, în faza pe fond, o condamnase pe Carmen Dorobăţ la trei ani de închisoare cu suspendare. Aceasta a fost acuzată că împreună cu soţul său, şef al Catedrei de anestezie generală de la UMF Iaşi, ar fi luat mită câte o sută de euro de la 124 de studenţi pentru a-i promova la examene. Gheorghe Dorobăţ a primit o condamnare de doi ani şi trei luni de închisoare cu suspendare, relatează Ziare.com.

Soţii Dorobăţ, care nu au recunoscut faptele, au fost judecaţi în acest caz încă din 2015, ei fiind şi arestaţi, pentru o perioadă. Potrivit rechizitoriului, în perioada iunie-iulie 2014, Carmen Dorobăţ ar fi cerut şi primit suma totală de 5.400 de euro, de la 57 de studenţi de la Facultatea de Medicină Dentară.

"Această sumă de bani a fost remisă inculpatei în mod direct de către studenţi sau prin intermediul unora dintre ei (în numele lor), pentru a-i promova pe aceştia la probele practice şi teoretice ale examenului respectiv şi pentru a le acorda note de promovare de 8 şi 9 în absenţa unei evaluări obiective a tezelor de examinare şi a acordării calificativelor pe baza evaluării obiective", au precizat procurorii.

Aceste informaţii au fost obţinute de anchetatori ulterior reţinerii celor doi soţi, în baza unor denunţuri şi declaraţii semnate de foştii studenţi ai soţilor Dorobăţ. În ceea ce priveşte sesiunea din ianuarie 2015, anchetatorii au precizat că, între 6 şi 30 ianuarie, Gheorghe Dorobăţ ar fi pretins direct sau prin intermediul soţiei câte 100 de euro de la 67 de studenţi de-ai săi, din anul III.

După eliberarea din arest, Carmen Dorobăţ s-a întors în funcţia de manager al Spitalului de Boli Infecţioase, funcţie de pe care a şi fost condamnată, în primă instanţă.