Managerul Spitalului "Victor Babeş" din Timişoara: Nu putem sta închişi în casă 5-6 ani

Cristian Oancea
Cristian Oancea (Screenshot)

Medicul Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecţioase “Victor Babeş” din Timişoara, a declarat, pentru Hotnews, că este posibil ca epidemia de Covid să dureze 5-6 ani şi că, pentru a ne putea continua vieţile, trebuie să fim responsabili, să respectăm distanţarea şi să purtăm mască de protecţie. În plus, medicul e de părere că amenzile coercitive date de autorităţi ar putea contribui la reducerea numărului de noi infecţii şi decese.

“Eu am mai spus-o şi au mai spus-o şi domnul profesor Rafila, şi domnul profesor Cercel: Trebuie să învăţăm să trăim cu acest virus. Nu putem să ne închidem în casă 5-6 ani, până trece definitiv, pentru că nu o să treacă. Soluţia este să fim responsabili şi să fim solidari, adică nu trebuie să ne batem joc unul de munca celuilalt”, a precizat Oancea, adăugând că, în opinia sa, pentru a trece cu bine peste această iarnă şi peste pandemie în general, deciziile ar trebui luate la nivel local, de la judeţ la judeţ.

Întrebat care este situaţia locurilor la ATI la Timişoara, medicul a susţinut următoarele:

“Mai avem doar câteva locuri, dar situaţia este foarte dinamică - acum pot să am 5-6 locuri libere, dar în jumătate de oră poate să fie totul plin. Noi, la Spitalul de Boli Infecţioase 'Victor Babeş' din Timişoara, preluăm cazuri moderate şi severe, iar Spitalul CFR, Spitalul Municipal, Spitalul din Lugoj şi Spitalul Militar preiau cazurile uşoare spre moderate. Spitalul Militar a început să facă un sistem de spital modular, din containere, pentru că până acum era sistem de corturi, dar vine iarna. Spitalul Judeţean, pe lângă că ne-a ajutat, ca unitate de suport, cu o unitate mobilă de Terapie Intensivă, ne va ajuta din 16 octombrie şi cu faptul că secţia Ortopedie se transformă în zonă roşie, de COVID-19, şi ne vor pune la dispoziţie 70 de locuri”.

De asemenea, Cristian Oancea le-a cerut românilor să respecte distanţarea fizică, să poarte masca de protecţie şi să se informeze din surse “autorizate”, adăugând că unele surse din social media promovează “ştiri false şi curente ireale”.

“Chiar dacă pot părea măsuri banale, dar până nu vine vaccinul, ca să avem un alt instrument împotriva acestui virus, tot ce încercăm acum sunt tratamente care au efect la unii pacienţi, la alţii nu. Până nu avem un vaccin nu putem să spunem că avem o armă fiabilă de luptă împotriva acestui virus”, a mai afirmat managerul spitalului COVID din Timişoara.

În plus, medicul consideră că amenzile coercitive date de autorităţi au un impact pozitiv asupra numărului de noi cazuri de infecţii şi decese Covid, dând ca exemplu în acest sens judeţul Argeş şi subliniind importanţa coeziunii forţelor din administraţiile publice locale şi sistemul medical.

“Judeţul Argeş, din primele 3 sau 5 la nivel naţional, ca incidenţă de transmitere a virusului, a căzut pe ultimele 2-3 locuri. Asta arată că, dacă se vrea, se poate. Dacă există o coeziune a forţelor din administraţia publică locală, împreună cu sistemul medical, fără orgolii şi fără alte interese, eu zic că se poate. Şi mai trebuie să luăm în calcul un aspect în aceste momente: trebuie să conteze sănătatea populaţională şi nu interesele politice. Am zis-o şi o repet: e nevoie de măsuri luate pentru oameni, nu pentru un anumit grup”, a continuat Oancea.

Totodată, medicul timişorean consideră că pandemia actuală de Covid nu va fi unică, din moment ce “am trecut şi prin gripă, şi prin rujeolă”, adăugând că aceste pandemii “revin ciclic”.

“Odată la 7-8 ani o să tot apară câte o epidemie sau pandemie. Tocmai de aceea trebuie să avem infrastructură umană şi sperăm în continuare la investiţii, pentru că noi nu ne putem compara încă nici pe departe cu sistemul medical vestic. Spitalele pe care le avem trebuie să le dotăm corespunzător şi să avem spitale care să facă faţă următoarelor provocări”, a mai declarat Cristian Oancea.

Articolul integral aici.