Mancarea din China este afectata de substante toxice

Doamna Wang Haizhen, veterinar lucrand pentru compania Hebei Animal Pharmaceutical Co., expune coruptia din interiorul industriei chineze
Doamna Wang Haizhen, veterinar lucrand pentru compania Hebei Animal Pharmaceutical Co., expune coruptia din interiorul industriei chineze (The Epoch Times)

Wang Haizhen, veterinar in cadrul HeBei Province Animal Pharmaceutical Co, a dat publicitatii, recent, niste informatii cu privire la coruptia din industria alimentara din China. Potrivit declaratiilor lui Wang, inca din 2005 mai multe substante toxice, printre care si melamina, au fost detectate in cateva tipuri de mancare pentru animale, avand drept consecinta intrarea pe piata a laptelui praf, a oualor si a carnii de porc contaminate, precum si imbolnavirea consumatorilor. In declaratia medicului veterinar se mai precizeaza ca dupa incidentul cu reteta contaminata de la Sanlu Company, multe alte companii din zona au folosit chimicale precum binecunoscuta proteina carcinogena iodizata cu rodiu, care este mult mai periculoasa decat melamina.

De fapt, cu cativa ani in urma, sotul lui Wang a fost arestat pentru ca a luat legatura cu autoritatile cu privire la mancarea furajera contaminata. Cand a aparut incidentul Sanlu, doctorul Wang a luat decizia nu numai de a continua cu apelurile pentru eliberarea sotului sau, ci si de a-i convinge pe oameni sa lupte in acest sens.

Inchis pe nedrept din cauza publicarii informatiilor despre coruptia birocratica

Sotul lui Wang, Gao Songlin, era administrator de vanzari la Feilong Company, o filiala a HeBei Animal Pharmaceutical Co. In 2005, el a descoperit ca exact substantele interzise erau folosite pentru prepararea hranei furajere produsa de companie. Cea mai mare parte a hranei a fost deja distribuita, lucru care inseamna produse contrafacute si animale imbolnavite. Mai tarziu, acest lucru a condus la aparitia laptelui praf, a oualor si a carnii de porc contaminate.

Gao a fost socat de toate acestea, motiv pentru care a vrut sa discute cu An Diajin, directorul unui departament din companie, intr-o maniera diplomata, pentru a se inlatura substantele toxice din hrana furajera. El s-a adresat si Ministrului Agriculturii de mai multe ori. La o luna dupa acuzatiile aduse companiei, An Diajin l-a acuzat pe Gao de delapidare. Ceea ce trebuia sa fie un caz civil s-a transformar intr-unul criminal, fara o investigatie in prealabil. Gao a fost arestat si condamnat la patru ani de inchisoare.

“Acuzatiile sunt false! “

Wang a remarcat ca autoritatile au fost avertizate de mai mult timp in legatura cu prezenta substantelor toxice in hrana furajera si cu efectele lor daunatoare sanatatii, dar au facut tot ce le-a stat in putinta pentru a pastra tacerea. Conform acestui veterinar, ei au esuat din cauza ca nu si-au luat masura de prevenire si, in incercarea de a-si proteja interesele, au facut uz de represalii impotriva reporterilor.

“Cand sotul meu a spus ca va face reclamatie, o persoana din cadrul Pharmaceutical Company a zis: N-ai decat! Multi dintre oamenii nostri au puterea in mana!”.

Materialele toxice sunt inca adaugate la scara larga in mancarea furajera

Potrivit lui Wang, HeBei este cea mai mare baza industriala din China. Are in componenta mai multe companii farmaceutice veterinare care produc aditivi alimentari, mancare animala si produse farmaceutice. Feilong Animal Pharmaceutical Company este una dintre ele.

In ciuda faptului ca Feilong Company a fost inchisa, aceasta si-a schimbat repede numele si a reintrat in afacere. Mecanismele si angajatii nu au fost niciodata schimbati.

Multi producatori continua sa foloseasca melamina, chiar si dupa scandalul Sanlu. In afara de aceasta substanta, se mai utilizeaza in cantitati mari proteinele Rh, Lipiodol, Clenbuterol si agentii atractanti, pentru a stimula cresterea animalelor. Chimicalele si materialele toxice care sunt adaugate pot produce efecte carcinogene. Unii dintre acesti aditivi sunt mai periculosi decat melamina.

Wang a declarat ca in HebBei exista cateva sute de companii precum cea mentionata. In afara de acestea, exista mii de companii neinregistrate. Situatii similare sunt si in alte parti ale tarii.

Regulile nespuse ale industriei

Potrivit lui Wang, angajatii stiu totul despre trucurile murdare. De aceea, ei sunt, de obicei, foarte atenti cu privire la mancarurile din carne. Consumul de carne cu aditivi pe termen lung afecteaza serios sanatatea. Riscul din ce in ce mai mare de producere de cancer este astazi direct asociat cu consumatul mai multor tipuri de carne. Wang considera ca e un truc al comertului de a evita carnea pe cat cu putinta.

Vanati de politie

In plus, din cauza demascarii partii intunecate a industriei farmaceutice veterinare, Wang este urmarita si de politia HeBei, asa ca este mereu pe fuga. “De cand sotul meu a fost persecutat, mi-am incetat celelalte activitati pentru a ma concentra asupra eforturilor de a-i face dreptate. Acum, dupa scandalul Sanlu, nu voi cauta dreptate doar pentru sotul meu, ci si pentru siguranta mancarurilor pentru oameni. Vazand cat de multi oameni, inclusiv copii, sufera si chiar mor de boli de care acum un secol nici nu se stia, m-am decis sa lupt si sa spun adevarul, altfel, nu voi fi in stare sa-mi infrunt constiinta. Cred ca sotul meu va fi foarte multumit sa auda ce fac eu. El intotdeauna a luptat pentru adevar si justitie”.