Mândru că este român, prezidenţiabilul Victor Ponta o scaldă cu autonomia în faţa electoratului maghiar

Victor Viorel Ponta
Victor Viorel Ponta (Epoch Times România)

Dacă acum o săptămână premierul Victor Ponta, prezidenţiabil al PSD, declara pentru electoratul român că nu va fi de acord cu adoptarea de către Parlament a proiectului privind autonomia aşa-zisului Ţinut Secuiesc, joi, aflat în vizită la Cozmeni, în judeţul Harghita, unde electoratul este preponderent maghiar, premierul "a umblat" la discurs.

"Eu cred foarte mult în descentralizare şi dacă reuşim împreună să facem acest lucru, după aceea putem să discutăm de celelalte.", le-a spus Ponta maghiarilor de la Cozmeni, adăugând că dacă autonomie înseamnă "descentralizare" atunci se poate spune că vorbeşte în acelaşi limbaj cu UDMR.

"Dacă descentralizarea înseamnă acelaşi lucru atunci nu avem niciun fel de conflict, ne înţelegem perfect", a răspuns Victor Ponta unei întrebări puse în legătură cu proiectul de autonomie a "Ţinutului Secuiesc" iniţiat de Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR), potrivit Agerpres.

Reamintim că, de curând, UDMR a "desecretizat" proiectul de autonomie a aşa-zisului Ţinut Secuiesc. Publicat de hotnews, proiectul elaborat de liderii maghiari, este departe de a fi o formă de descentralizare, aşa cum "presupune naiv" premierul Ponta ci, mai degrabă, o formă radicală de autonomie pe criterii etnice, cu limba maghiară recunoscută oficial alături de cea română, cu simboluri şi cu instituţii proprii care să dea acte normative, să administreze patrimoniul şi bugetul public al aşa numitului Ţinut Secuiesc, ceea ce practic ar transforma regiunea într-un stat în stat.

Noul teritoriu ar urma să fie condus, din punct de vedere legislativ, de un Consiliu regional compus din 77 de membri aleşi prin vot universal şi direct pe teritoriul Ţinutului Secuiesc. Aleşii regionali, practic un fel de Guvern, vor putea transfera în patrimoniul propriu pădurile proprietate de stat din regiune, minele, carierele de piatră şi exploataţii de turbă. Imobilele din proprietatea statului situate în regiune vor fi transferate în patrimoniul regiunii, mai prevede "descentralizarea" propusă de UDMR.

Totodată, maghiarii vor să-şi facă şi buget propriu prin colectarea a 50% din impozitul pe veniturile rezultate din vânzarea de imobile, 20% din taxa pe valoarea adăugată colectată de la firmele din regiune, 12% din impozitul pe venit încasat la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale din raza regiunii şi inclusiv 50% din profitul net realizat de Loteria Română pe teritoriul regiunii şi 60% din taxa pe jocuri de noroc colectate la nivel de regiune.

Consiliul Superior al Magistraturii, care a analizat proiectul al cărui conţinut "pare" să fie total necunoscut prezidenţiabilului PSD având în vedere discursul de la Cozmeni, a constatat că acesta încalcă Constituţia României, cea pe care premierul Ponta va jura să o respecte, dacă ar deveni şef de stat. Aşa cum a jurat să o respecte şi când a fost investit ca premier:

"Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!" este jurământul depus de oficialii statului român, inclusiv de premierul care se adaptează, cameleonic, la electorat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii