Manevrele comune SUA-Polonia-România-Bulgaria, un gest de sprijin al Washingtonului pentru aliaţii săi estici din NATO (Reuters)

(JOHN THYS / AFP / Getty Images)

Statele Unite ale Americii (SUA) şi Polonia au început marţi un set de exerciţii militare care, deşi au fost programate înainte de criza din Crimeea, vin ca un gest de susţinere din partea Washingtonului pentru aliaţii săi estici din NATO, după intervenţia Rusiei în Ucraina. Totuşi, condiţiile meteo nefavorabile au determinat amânarea manevrelor navale prevăzute cu România şi Bulgaria, notează marţi agenţia Reuters.

Statele Unite au subliniat că atât exerciţiile aeriene din Polonia, cât şi cele navale din Marea neagră au fost planificate înainte de evenimentele din Ucraina. Ele transmit însă, potrivit Reuters, un mesaj de încurajare aliaţilor din NATO care sunt neliniştiţi în legătură cu intenţiile Rusiei privind fosta sa sferă de influenţă din timpul Războiului Rece, la fel ca zborurile - separate - de recunoaştere de deasupra Poloniei şi României, în vecinătatea graniţei cu Ucraina.

La baza Lask din centrul Poloniei, preşedintele ţării, Bronislaw Komorowski, a urmărit decolarea a patru aparate poloneze F-16. Un avion de transport Hercules cu personal logistic a aterizat deja în Polonia pentru exerciţiile aeriene, consolidate la solicitarea Varşoviei după intervenţia militară rusă din Crimeea. Până joi sunt aşteptate la bază cel puţin 12 avioane de luptă F-16 ale SUA, cu un personal de 300 de oameni.

Flancat de un grup de soldaţi americani, Komorowski a subliniat necesitatea menţinerii nivelului de cheltuieli militare ale Poloniei, un aliat ferm al SUA care continuă să resimtă deceniile de dominaţie rusă din perioada Războiului Rece. 'Sper ca evenimentele de la estul graniţei poloneze, care este şi graniţa NATO, să încurajeze adoptarea de decizii dure în ce priveşte securitatea ţării', a declarat şeful statului, fără să se refere direct la ţara învecinată Ucraina.

Bugetul militar al Poloniei, care miercuri marchează 15 ani de la aderarea sa la NATO, este supus la presiuni, în contextul în care formaţiunile politice din ţară ezită să limiteze cheltuielile sociale, ca alternativă, înaintea alegerilor municipale şi europarlamentare care au loc în acest an şi a celor legislative care se vor desfăşura în 2015. Komorowski a îndemnat toate partidele poloneze să menţină cheltuielile militare anuale stabilite prin lege la 1,95% din produsul intern brut.

În sudul continentului, vântul puternic şi valurile mari au determinat amânarea cu 24 de ore a exerciţiilor de la Marea Neagră, a precizat Ministerul bulgar al Apărării. 'Vremea se îmbunătăţeşte, marea s-a mai liniştit şi nu mă aştept la o nouă amânare', a declarat lt.col. Dimităr Titev.

Distrugătorul american USS Truxtun, cu un echipaj de aproximativ 300 de oameni, era aşteptat să se alăture exerciţiului din apele internaţionale de la sud-est de portul românesc Constanţa, la circa 350 km de forţele ruse din peninsula ucraineană Crimeea.

Aceste exerciţii subliniază rolul conducător al Washingtonului în ce priveşte răspunsul internaţional la acţiunile Rusiei din Ucraina, unde după răsturnarea preşedintelui Viktor Ianukovici au preluat controlul forţe politice hotărâte să orienteze Kievul către Vest, spre Europa, menţionează Reuters. Uniunea Europeană a fost mai puţin fermă în această privinţă, răspunsul său fiind limitat de nevoia de consens între cele 28 de state membre şi de interdependenţa lor economică de Rusia. În ce priveşte Rusia, Kremlinul a declarat că a acţionat pentru a-i proteja de atacuri pe cetăţenii ruşi din Crimeea şi a negat că a invadat regiunea.

Într-o evoluţie separată după debutul crizei din Ucraina, în Lituania au sosit noi avioane militare americane pentru a lua parte la operaţiunile regulate ale NATO de patrulare a spaţiului aerian al ţărilor baltice. Luni, Alianţa Nord-Atlantică a anunţat de asemenea că va lansa zboruri de recunoaştere deasupra Poloniei şi României pentru a monitoriza situaţia din Ucraina învecinată. Zborurile AWACS au primit undă verde din partea ambasadorilor NATO, la recomandarea comandantului suprem al forţelor aliate din Europa, generalul american Philip Breedlove, a precizat un purtător de cuvânt al NATO.

Ministrul polonez al apărării Tomasz Siemoniak a afirmat luni că exerciţiul aerian ar fi urmat să fie unul de mai mică anvergură, implicând doar aeronave de transport, dar, după intervenţia militară rusă din Crimeea, Varşovia a cerut Pentagonului să trimită avioane de luptă. 'Aceasta a fost solicitarea noastră', a spus ministrul polonez, adăugând: 'Salutăm faptul că reacţia a fost atât de rapidă şi importantă'.

Distrugătorul USS Truxtun, care face parte din Flota a 6-a americană găzduită în Italia, urmează să se alăture fregatei bulgare Drazki şi altor trei nave româneşti, în cadrul exerciţiilor din Marea Neagră, mai scrie Reuters. Vasul american urma să viziteze portul Varna în perioada 12-14 martie, dar responsabilul militar bulgar citat a declarat că nu poate confirma momentul venirii acestuia, în condiţiile în care luni portul a fost închis din cauza vremii nefavorabile. Nu este de aşteptat ca exerciţiile navale să presupună şi trageri cu muniţie reală, încheie Reuters.