Manifestanţii kosovari cer Franţei să îl elibereze pe fostul premier Haradinaj

Străzile capitalei kosovare au fost gazda unui protest în cadrul căruia mii de persoane au cerut Parisului să îl elibereze pe fostul premier din Kosovo, Ramush Haradinaj.
Ramush Haradinaj
Ramush Haradinaj (ARMEND NIMANI/AFP/Getty Images)

Mii de oameni au ieşit sâmbătă pe străzile Pristinei pentru a cere Franţei să îl elibereze pe fostul premier al Kosovo, care este reţinut de Paris pe baza unui mandat de arestare emis de Serbia.

Fostul premier Ramush Haradinaj, comandant de gherilă în timpul războiului din Kosovo, a fost arestat la Paris, în 4 ianuarie, pe baza unui mandat internaţional.

Belgradul cere extrădarea lui Haradinaj pentru a-l judeca pe fostul premier pentru presupuse atrocităţi comise împotriva civililor din Kosovo în războiul din 1998-1999.

Haradinaj a fost eliberat pe cauţiune de un tribunal francez, în aşteptarea deciziei privind cererea de extrădare în Serbia, dar trebuie să rămână în Franţa în aşteptarea hotărârii tribunalului.

El a fost arestat în Slovenia în 2015 pentru crime de război, pe baza unui mandat emis de Serbia, dar a fost eliberat după o zi.

Haradinaj a fost achitat de două ori pentru comiterea de crime de război de către Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie, situat în Haga.

El a fost ales premier al Kosovo în 2004, dar a demisionat după 100 de zile pentru a se preda tribunalului ONU.