Manifestaţii în Cehia împotriva preşedintelui Milos Zeman, acuzat de trădare în favoarea Rusiei

Preşedintele ceh Milos Zeman, 26 ianuarie 2013 în Praga
Preşedintele ceh Milos Zeman, 26 ianuarie 2013 în Praga (MICHAL CIZEK / AFP / Getty Images)

Aproximativ 10.000 de oameni au manifestat la Praga împotriva preşedintelui ceh Milos Zeman, pe care-l acuză că este ”marioneta” Rusiei.

Protestatarii afişau pancarde pe care scria ”Agenţii ruşi asasinează, preşedintele tace”.

Protestul survine la aproape două săptămâni după ce în Cehia a izbucnit un scandal legat de aruncarea în aer a unui depozit de muniţie în 2014, despre care autorităţile cehe susţin că a fost o operaţiune a serviciilor secrete militare ruse, GRU.

Praga a expulzat 18 diplomaţi ruşi, pe care i-a acuzat de spionaj. Doi dintre ei ar fi participat la organizarea detonării depozitului de muniţie în timpul căreia au murit doi cehi.

Măsura luată de autorităţile cehe a primit un răspuns oarecum reciproc din partea Rusiei care a expulzat 20 de diplomaţi cehi de la Moscova, punând Ambasada Cehă în imposibilitate de operare. Ţări din Europa centrală - printre care Slovacia şi Ţările Baltice - au expulzat şi ele diplomaţi ruşi acuzaţi de spionaj.

Guvernul ceh a expulzat în ultimele zile peste 80 de diplomaţi ruşi de la Praga şi a eliminat compania Rosatom de la o licitaţie pentru reconstruirea unui reactor nuclear civil.

Pe fondul acestui scandal, preşedintele ceh Milos Zeman a opinat că nu există probe în vederea acuzării Rusiei.

Manifestanţii au cerut Senatului să-l judece pe Zeman pentru înaltă trădare.