Marea Britanie: Apel pentru retragerea lui Blair din calitatea de emisar pentru Orientul Mijlociu

Fostul premier britanic Tony Blair
Fostul premier britanic Tony Blair (Dan Kitwood - WPA Pool / Getty Images)

Un grup de foşti ambasadori britanici au solicitat, într-o scrisoare deschisă, retragerea fostului premier Tony Blair din calitatea sa de emisar special al Cvartetului (ONU, UE, Rusia şi SUA) pentru Orientul Mijlociu, în contextul în care vineri se vor împlini şapte ani de când i-a fost atribuită această sarcină, relatează publicaţia The Guardian.

Acest grup de foşti diplomaţi britanici se alătură astfel campaniei care face apel la retragerea lui Blair din această calitate după încercarea sa recentă de a se 'absolvi' de responsabilitate pentru criza din Irak.

Scrisoarea, iniţiată de politicianul britanic George Galloway, realizatorul documentarului 'The Killing of Tony Blair', susţine că invazia Irakului din 2003 este de vină pentru recrudescenţa 'terorismului fundamentalist într-o ţară în care acesta nici nu a existat anterior'.

Semnatarii, în frunte cu fostul ambasador al lui Blair în Irak, Sir Richard Dalton, descriu realizările fostului prim-ministru în calitate de trimis internaţional în Orientul Mijlociu drept 'neglijabile'.

Printre alţi semnatari ai scrisorii adresate UE, secretarului general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, precum şi diplomaţiilor din SUA şi Rusia, figurează Oliver Miles, fost ambasador în Libia, fostul primar al Londrei, Ken Livingstone, apărătorul drepturilor omului Michael Mansfield etc.

Un purtător de cuvânt al lui Blair a criticat acest demers, invocând o 'alianţă între dreapta dură şi stânga dură', ai cărei membri sunt 'oponenţi viscerali' ai fostului premier britanic.

Săptămâna trecută, fostul premier laburist scria pe site-ul său că nu invazia din 2003 în Irak este cauza actualei crize din această ţară, indicând că Occidentul în situaţia creată dispune de un evantai larg de opţiuni, între care atacuri aeriene sau utilizarea dronelor ca în Libia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe