Marea Britanie, cel mai mare provider de internet, caută înlocuitor pentru Huawei

O recepţionistă a firmei de telecomunicatii Huawei Technologies din Wuhan
O recepţionistă a firmei de telecomunicatii Huawei Technologies din Wuhan (STR/AFP/Getty Images)

Huawei, ţinta unei campanii a agenţiilor de informaţii a SUA şi ale ţărilor anglo-saxone, a devenit ţinta uneia dintre cele două companii care trebuiau să ajute Openreach-ul britanic să livreze conexiuni de bandă largă.

Grupul BT, cel mai mare furnizor britanic de bandă largă şi servicii mobile, caută un furnizor strategic, marcând o evoluţie care poate lovi perspectivele gigantului chinez Huawei Technologies de a câştiga un contract.

Anul trecut, departamentul de reţea al Grupului BT, Openreach, a atribuit contractele companiilor Nokia şi Huawei pentru a livra o nouă componentă care ar sprijini proiectul Fiber First în desfăşurare.

Fiber First îşi propune să lanseze bandă largă din fibră optică (FTTP) cu viteze de până la 1Gb/s. Reţeaua acoperă deja peste 1,9 milioane de case şi întreprinderi britanice şi este de aşteptat să conecteze 15 milioane de terminale până la jumătatea anilor 2020.

Cu toate acestea, Openreach a început recent un proces de evaluare pentru a găsi un al treilea furnizor strategic alături de Huawei şi Nokia, a declarat pentru Bloomberg un purtător de cuvânt al companiei. Se aşteaptă ca firmele tehnologice din SUA să liciteze pentru contract.

BT va primi propuneri de la potenţiali furnizori până la începutul lunii ianuarie şi urmează să facă alegerea în al doilea trimestru al anului 2020, a declarat pentru Bloomberg o sursă a industriei fără nume.

Evoluţia survine pe fondul presiunile exercitate de SUA asupra aliaţilor, inclusiv Marea Britanie, pentru a exclude compania Huawei din reţelele 5G, deoarece ar exista informaţii care atestă că Huawei, care are conexiuni cu regimul comunist chinez, spionează naţiuni străine cu ajutorul componentelor sale de comunicaţii, o acuzaţie pe care compania o neagă.

Australia şi (parţial) Noua Zeelandă au interzis Huawei, în timp ce Canada şi Marea Britanie au amânat decizia privind interzicerea sau restricţionarea companiei. Toate cele patru ţări sunt membre ale alianţei de distribuire a informaţiilor Five Eyes (împreună cu SUA).

Mai multe ţări cu pieţe semnificative, precum Germania, Franţa şi Olanda, au refuzat să blocheze Huawei de la reţelele propuse 5G.

BT a eliminat echipamentele Huawei din reţelele sale principale 3G şi 4G, unde există un risc de securitate. EE, furnizorul de servicii de internet BT, şi Vodafone, care a lansat primele servicii mobile 5G în Spania în vară, folosesc echipamente Huawei mai puţin importante în reţelele 5G.