Marea Britanie confirmă participarea la alegerile europene din luna mai

Theresa May
Theresa May (Carl Court/Getty Images)

Marea Britanie va trebui să participe la alegerile pentru Parlamentul European din 23 mai, deoarece nu există suficient timp pentru ca Parlamentul ţării să ratifice un acord privind Brexitul înainte de acea dată, a declarat marţi David Lidington, adjunctul de facto al premierului britanic Theresa May.

May a sperat să evite participarea ţării sale la alegerile europene, însă până acum discuţiile cu laburiştii din opoziţie – care urmăresc să găsească o cale pentru ca Brexitul să avanseze – nu au reuşit să depăşească impasul politic intern.

“Este regretabil că nu va fi posibil să finalizăm acest proces înainte de data desfăşurării alegerilor parlamentare europene ... prin urmare vom merge mai departe”, a declarat reporterilor Lidington.

Mulţi din Marea Britanie, inclusiv premierul May, consideră aceste alegeri ca fiind o pierdere de timp. Ea a declarat: “Nu cred că este corect să fim în situaţia de a organiza alegeri parlamentare la trei ani după ce oamenii au votat în favoarea ieşirii din UE”.

Publicul britanic, atât pro, cât şi anti-Brexit, pare să caute modalităţi pentru a pedepsi partidele tradiţionale şi a trimite un mesaj de revoltă.

Luna trecută, termenul limită pentru Brexit a fost prelungit până în 31 octombrie după ce premierul May a acceptat în 11 aprilie propunerea liderilor Uniunii Europene, potrivit Deutsche Welle.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a susţinut că prelungirea va permite Marii Britanii să “găsească cea mai bună soluţie”.

“În această noapte, Consiliul European a decis să acorde Marii Britanii o prelungire flexibilă pentru perioada prevăzută de Articolul 50 până în 31 octombrie. Acest lucru înseamnă încă şase luni pentru Marea Britanie”, a declarat Tusk la o conferinţă de presă după anunţarea acelei decizii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe