Marea Britanie îndeamnă China să preseze Coreea de Nord

Secretarul britanic pentru Afaceri Externe, William Hague, 23 octombrie 2012, Berlin
Secretarul britanic pentru Afaceri Externe, William Hague, 23 octombrie 2012, Berlin (JOHN MACDOUGALL / AFP / Getty Images)

Coreea de Nord a creat un vacarm internaţional după ce ţara a raportat azi dimineaţă că a efectuat un test nuclear de succes. Printre unele dintre cele mai puternice apeluri la acţiune împotriva statului comunist se află cel al secretarului britanic de externe William Hague.

[William Hague, secretarul britanic de externe]:

"Acest test este împotriva intereselor păcii şi securităţii internaţionale şi a păcii şi securităţi pe termen lung din Peninsula Coreeană. Iar acesta demonstrează că guvernul din Coreea de Nord încă are intenţia de a cheltui bani pe programe nucleare şi rachete balistice, mai degrabă decât pe nevoile de bază ale populaţiei din Coreea de Nord."

El a declarat pentru Reuters că Marea Britanie va face presiuni pentru un răspuns puternic din partea Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite. Comentariile sale au avut loc în timpul unei conferinţe de la Paris cu privire la Libia.

Dar Hague a remarcat că pentru a avea cu adevărat succes acţiunile împotriva Coreei de Nord, acestea au nevoie de sprijinul Chinei.

[William Hague, secretarul britanic de externe]:

"Coreea de Nord poate fi în continuare presată, iar aceste sancţiuni suplimentare vor avea un efect mai puternic dacă au sprijinul Chinei."

Consiliul de Securitate se va întâlni astăzi pentru a discuta despre testul nuclear şi ce acţiuni pot fi luate. Cu toate acestea, din moment ce Coreea de Nord este deja unul dintre statele cel mai puternic sancţionate, Consiliul nu are prea mult loc de manevră.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe