Marea Britanie opreşte toate zborurile cu Iranul, aliaţii sporesc sancţiunile
Marea Britanie, Franţa şi Germania au anunţat noi sancţiuni împotriva Iranului pentru aprovizionarea Rusiei cu rachete balistice pentru a fi utilizate în Ucraina, inclusiv restricţii privind capacitatea companiei Iran Air de a zbura spre Marea Britanie şi Europa, potrivit BBC.
Printre noile măsuri, care au fost anunţate în timp ce secretarul de stat american Antony Blinken vizitează Londra, se numără interdicţii de călătorie pentru o serie de oficiali militari iranieni.
Blinken a declarat că ruşii au fost instruiţi de forţele iraniene să folosească rachete cu rază scurtă de acţiune şi că acestea ar putea fi utilizate împotriva ucrainenilor în câteva săptămâni.
Gazda sa, ministrul britanic de Externe David Lammy, a declarat că livrările iraniene au marcat o „escaladare periculoasă” care a permis Rusiei să „alimenteze invazia sa ilegală din Ucraina”.
„Iranul trebuie să înceteze să sprijine atacul neprovocat, premeditat şi barbar al [preşedintelui rus Vladimir] Putin împotriva unui stat democratic suveran”, a declarat Lammy. „Marea Britanie va fi alături de Ucraina atât timp cât va fi necesar”.
Vorbind mai devreme, alături de Lammy, la o conferinţă de presă la Londra, Blinken a declarat că preşedintele rus Vladimir Putin „se bazează din ce în ce mai mult pe sprijinul” acordat Iranului şi Coreei de Nord pentru a ajuta la „purtarea războiului său de agresiune împotriva Ucrainei”.
Ministerul britanic de Externe a anunţat sancţiuni specifice împotriva mai multor persoane-cheie despre care a afirmat că au fost puternic implicate în livrările de rachete, inclusiv generalul de brigadă iranian Seyed Hamzeh Ghalandari, care comandă exporturile de produse de apărare ale ţării către partenerii săi. Acesta a fost supus unei interdicţii de călătorie şi îngheţării activelor, alături de alţi doi oficiali iranieni.
Cinci cargoboturi ruseşti au fost, de asemenea, sancţionate pentru transportul de materiale militare din Iran, în pofida avertismentelor repetate de a nu face acest lucru, potrivit Regatului Unit.
Între timp, au fost sancţionate mai multe organizaţii, inclusiv unele presupus implicate în producţia de drone iraniene Shahed de tip kamikaze - pe care Rusia le-a folosit în mod constant în atacurile asupra oraşelor ucrainene.
Într-o declaraţie, Regatul Unit, Franţa şi Germania - cunoscute sub numele de E3 - au solicitat Iranului „să înceteze imediat orice sprijin pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi să oprească dezvoltarea şi transferurile rachetelor sale balistice”.
Aceştia au adăugat că furnizarea de rachete de către Iran reprezintă „o ameninţare directă la adresa securităţii europene”.
Blinken s-a alăturat declaraţiei E3, afirmând că această măsură „demonstrează că influenţa destabilizatoare a Iranului se extinde mult dincolo de Orientul Mijlociu”.
Sancţiunile occidentale vin în contextul în care Rusia a continuat să câştige teren în estul Ucrainei, forţele Moscovei apropiindu-se rapid de aşezarea-cheie de la Pokrovsk.
Pokrovsk este un nod de transport esenţial. Dacă va cădea, forţele ruse vor întrerupe una dintre principalele rute de aprovizionare din regiune. Acest lucru va forţa probabil Ucraina să se retragă din Ceasiv Iar, iar linia frontului se va apropia de Kramatorsk, un important oraş industrial.
Livrările iraniene de rachete cu rază scurtă de acţiune vor contribui la avansul Rusiei, a declarat Blinken, permiţând Moscovei să utilizeze mai mult din arsenalul său existent pentru ţinte care se află mai departe de linia frontului, rezervând în acelaşi timp noile rachete pentru ţinte cu rază mai apropiată.
Blinken şi Lammy au anunţat, de asemenea, o vizită comună în Ucraina în această săptămână, prima călătorie comună din ultimii ani, diplomaţii britanici încercând să prezinte vizita secretarului de stat drept o reafirmare a parteneriatului strâns dintre cele două ţări, adesea descris ca „relaţie specială”.
Blinken a declarat că unul dintre obiectivele lor înaintea vizitei a fost de a „auzi direct de la conducerea ucraineană” despre „obiectivele lor şi ce putem face pentru a sprijini aceste nevoi”.
Prim-ministrul britanic, Sir Keir Starmer, a precizat că guvernul britanic va continua să sprijine Ucraina şi să trimită sprijin militar în valoare de 3 miliarde de lire sterline ţării atât timp cât va fi necesar.
Săptămâna trecută, guvernul britanic a declarat că va trimite Ucrainei alte sute de rachete cu rază scurtă de acţiune, într-un pachet în valoare de 162 de milioane de lire sterline.
Cu toate acestea, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat ritmul livrărilor de arme şi a solicitat autorizaţia de a lovi ţinte din interiorul Rusiei cu rachete furnizate de Occident - o mişcare la care SUA s-au opus până acum.
Blinken nu a vrut să spună care va fi de data aceasta răspunsul lor la solicitarea preşedintelui Zelenski în timpul discuţiilor de la Kiev.