Marea Britanie: Rusia nu reuşeşte să-şi atingă obiectivele politice în Ucraina. Unde a eşuat armata lui Putin?

Simbolul Z, folosit de ruşi în Ucraina
Simbolul Z, folosit de ruşi în Ucraina (Nexta)

Rusia nu reuşeşte să-şi atingă obiectivele politice în Ucraina, susţine Marea Britanie.

Faptul că Rusia nu a reuşit decât să impună o conducere locală pro-rusă în oraşul Herson "evidenţiază eşecul invaziei ruseşti de a face progrese în atingerea obiectivelor sale politice în Ucraina", a declarat Ministerul britanic al Apărării în ultima sa actualizare a informaţiilor.

Administraţia controlată de Rusia din Herson a declarat că intenţionează să solicite miercuri anexarea de către Moscova. Rusia a ocupat Herson în martie şi a confiscat clădirea consiliului municipal la sfârşitul lunii aprilie. Ocupaţia a fost întâmpinată cu proteste ale locuitorilor, în ciuda încercărilor violente ale forţelor ruseşti de a-i dispersa.

Ministerul Apărării a declarat că o parte centrală a planului iniţial de invazie al Rusiei a fost, foarte probabil, să "folosească referendumuri trucate pentru a plasa majoritatea regiunilor din Ucraina sub autoritate pro-rusă pe termen lung".

Dacă Rusia va organiza un referendum de aderare în Herson, aproape sigur va manipula rezultatele pentru a arăta o majoritate clară în favoarea părăsirii Ucrainei. Cetăţenii din regiunea Herson vor continua probabil să îşi demonstreze opoziţia faţă de ocupaţia rusă.