Marea Britanie trebuie să fie gata să părăsească UE, dacă nu obţine ceea ce doreşte (Boris Johnson)

Există argumente pro şi contra pentru ca Marea Britanie să rămână în Europa şi este timpul să vorbim despre ele, scrie primarul Londrei, Boris Johnson, într-un articol apărut în The Daily Telegraph.
(photos.com)
Epoch Times România
13.05.2013

Există argumente pro şi contra pentru ca Marea Britanie să rămână în Europa şi este timpul să vorbim despre ele, scrie primarul Londrei, Boris Johnson, într-un articol apărut în The Daily Telegraph.

Problema statutului de membru UE nu mai este de o importanţă esenţială pentru destinul ţării, este de părere Johnson. 'Nu suntem membri ai zonei euro, un sistem nelegitim pe care am încercat în zadar şi pe bună dreptate să-l sugrumăm încă de la naştere. În condiţiile în care liderii UE dedică din ce în ce mai mult timp şi energie monedei unice şi problemelor acesteia, nu putem pretinde sincer că suntem 'în inima Europei'. Primul-ministru are dreptate, în acest context, de a susţine o nouă relaţie, mai matură, cu prietenii şi partenerii noştri', argumentează primarul Londrei, subliniind că premierul se bucură de întregul său sprijin pentru ca referendumul pe această temă să meargă înainte.

Dacă ar fi să cântărim, scrie Johnson, există câteva motive raţionale care ar putea fi evocate pentru a rămâne în UE:

1. Investiţiile străine directe. Există un risc (deşi acesta este departe de a fi dovedit) ca fondurile şi companiile internaţionale să fie descurajate de a investi în Marea Britanie de ideea că aceasta s-a decuplat de la o piaţă gigantică europeană.

2. Widget-urile. S-ar putea ca liderii politici să dezavantajeze firmele din Marea Britanie pe termen lung, dacă aceştia nu vor mai putea fi în măsură să influenţeze stabilirea standardelor şi reglementărilor la Bruxelles.

3. Influenţa la nivel mondial. UE este, fără îndoială, mai bine plasată pentru a încheia acorduri comerciale cu SUA sau cu China, decât este Marea Britanie pe cont propriu, deşi ideea nu este testată, iar noţiunea de 'politică externă comună' a UE este în mod clar o glumă.

4. Percepţia Marii Britanii. Se spune adesea că semnificaţia strategică a Marii Britanii pentru americani sau chinezi depinde statutul Marii Britanii de membru UE, deşi şi acest lucru, argumentează Johnson, este netestat. Într-un plan mai general, există riscul ca ieşirea Marii Britanii din UE să fie interpretată la nivel global ca un gest retrograd, xenofob, şi denotând o gândire îngustă.

De cealaltă parte a registrului, scrie primarul Londrei, există avantaje pentru ca Marea Britanie să iasă din UE:

1. Am economisi bani. Nu ar mai trebui să dăm bani la bugetul UE , ci am putea cheltui aceste miliarde în Marea Britanie.

2. Ne întoarcem la suveranitate, în special în privinţa graniţelor, şi astfel nu vom mai fi în situaţia nebunească de a fi forţaţi să ne extindem sistemul de asistenţă socială orice persoană din Bulgaria sau România - ţinându-i în acelaşi timp departe pe turiştii chinezi profitabili pentru a nu ne depăşi plafonul privind imigrarea, explică Johnson.

3. Marea Britanie va putea să îşi elaboreze din nou propriile legi. Britanicii nu vor mai fi nevoiţi să accepte blocul masiv de reglementări şi legislaţie UE - o mare parte prea detaliată şi invazivă - care a adăugat costuri afacerilor britanice.

4. Nu mai putem da vina pe Bruxelles. Aceasta este, probabil, cel mai important aspect, notează primarul Londrei. 'Dacă vom pleca din UE, am pune punct acestei dezbateri sterile, şi ar trebui să recunoaştem faptul că cele mai multe dintre problemele noastre nu sunt cauzate de Bruxelles, ci de viziunea pe termen scurt, de managementul inadecvat, de lene de aptitudinile scăzute, de o cultură a satisfacţiei facile şi de investiţiile slabe în capitalul uman şi fizic, dar şi în infrastructură', este de părere responsabilul britanic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor