Marea Britanie trimite nave de luptă în Marea Neagră

Marea Britanie a anunţat că trimite un distrugător din clasa Type 45 – HMS Diamond – în Marea Neagră care va ajuta, printre altele, la protejarea celor 650 de soldaţi implicaţi în exerciţii secrete în Ucraina.
Distrugătorul britanic HMS Diamond.
Distrugătorul britanic HMS Diamond. (Getty Images)

Pentru prima dată de la Războiul Rece, Marea Britanie trimite o navă de luptă în Marea Neagră într-o misiune militară.

De această dată, obiectivul pare să fie acela de a trimite Rusiei un mesaj: nu invadaţi Ucraina. Întrebarea este dacă Rusia va lua în serios avertismentul.

În 1854, Marea Britanie a invadat Crimeea şi corpul expediţionar anglo-francez alcătuit din câteva sute de nave şi 600.000 de soldaţi a capturat Sevastopolul. De această dată este vorba doar de distrugătorul HMS Diamond din clasa Type 45, care va transporta 60 de soldaţi ai Marinei Regale şi ai Serviciului Special Maritim, a susţinut ziarul britanic Daily Mail.

“HMS Diamond va conduce o forţă de lucru a NATO şi va ajuta la protejarea celor 650 de soldaţi implicaţi în exerciţii secrete în Ucraina – o ţară invadată în 2014 de către separatiştii susţinuţi de Rusia”, conform ziarului britanic.

Distrugătoarele din clasa Type 45 – printre cele mai noi şi cele mai avansate nave de luptă ale Marii Britanii – sunt înarmate cu rachete antiaeriene Sea Viper, rachete antinavă Harpoon şi tunuri Phalanx. HMS Diamond, lansat în 2007, va transporta de asemenea şase elicoptere Lynx pentru transportarea trupelor de comando.

Totuşi, distrugătoarele din clasa Type 45 au avut probleme la motor, cedând atunci când navele navigau în ape calde precum Golful Persic. Din fericire pentru Marina Regală britanică, Marea Neagră nu este situată la tropice.

Secretarul britanic al Apărării Michael Fallon a declarat pentru Daily Mail că “Marea Britanie trimite un mesaj clar că suntem dedicaţi apărării democraţiei în jurul lumii şi susţinerii democraţiei, independenţei şi integrităţii teritoriale a Ucrainei”.

Alan West, amiral pesionat al Marinei Regale britanice, a declarat la rândul său ziarului că Marea Britanie “a efectuat multe exerciţii maritime în Marea Neagră în trecut, dar că acestea erau circumstanţe inofensive şi fără ntenţii ofensive. Aceasta este o operaţiune cu un scop foarte serios. HMS Diamond poate avea grijă de ea însăşi şi preşedintele [rus Vladimir] Putin este un bărbat care respectă puterea militară semnificativă. NATO trebuie să arate că nu va fi ameninţată”.

Totuşi, pare să fie improbabil ca Putin şi guvernul său să se simtă ameninţaţi de mişcarea britanicilor. Din punct de vedere militar, o singură navă de luptă cu 60 de soldaţi este mai mult simbolică. Dacă măsurile de intimidare sunt urmate de un război, atunci un singur distrugător din clasa Type 45, chiar dacă face parte dintr-o forţă de lucru a NATO, nu va supravieţui de-a lungul coastei ruseşti, care abundă de avioane de luptă, rachete de apărare a liniei de coastă şi nave de luptă din Flota Mării Negre. Şi nici nu ar ajuta Ucraina prea mult împotriva unei invazii terestre ruseşti.

Chiar şi ca simbol, un singur distrugător nu trimite un semnal puternic că Marea Britanie va merge la război cu Rusia pentru a salva Ucraina. Dar, ceea ce este interesant este faptul că desfăşurarea navei în Marea Neagră face parte din ceea ce pare să fie o politică externă britanică mai determinată. Avioanele Forţei Regale Aeriene atacă poziţiile grupului jihadist Daesh în Siria şi Irak, soldaţii britanici pregătesc soldaţi ucraineni, o mie de soldaţi vor fi desfăşuraţi în această vară în Estonia şi Polonia şi avioane Typhoon se îndreaptă spre România.