Marea Britanie va trimite 1.000 de soldaţi în Polonia

Londra va trimite 1.000 de soldaţi în Polonia în semn de solidaritate împotriva agresiunii ruseşti şi pentru a participa la exerciţii NATO.
Soldaţi polonezi la manevrele NATO numite Noble Jump
Soldaţi polonezi la manevrele NATO numite Noble Jump (Sean Gallup/Getty Images)

Marea Britanie va trimite 1.000 de soldaţi în Polonia pentru a întări legăturile de securitate cu Varşovia şi pentru a intensifica relaţiile NATO în estul Europei, va anunţa Michael Fallon astăzi. Secretarul britanic al Apărării va prezenta acest angajament în timpul unui discurs pe care îl va susţine în Edinburgh după o întâlnire cu ministrul polonez al Apărării, Antoni Macierewicz.

“Lunga istorie dintre ţările noastre are rădăcini adânci”, va susţine secretarul Apărării în anunţul său. “Această desfăşurare de trupe demonstrează colaborarea vitală a Marii Britanii cu aliaţii NATO, inclusiv Polonia, pentru a ne asigura că forţele noastre colective sunt pregătite şi pentru a trimite un mesaj clar aliaţilor noştri că putem răspunde la orice ameninţare”.

Promisiunea pentru trimiterea celor 1.000 de soldaţi are loc în contextul tensiunilor amplificate dintre Moscova şi aliaţii NATO, după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea şi implicarea Rusiei în conflictul separatist din estul Ucrainei.

De asemenea, acţiunea are loc după ce ministrul polonez de Externe Witold Waszczykowski a sugerat că guvernul său ar putea face unele compromisuri cu privire la cerinţele premierului britanic David Cameron de a reforma relaţiile Londrei cu Uniunea Europeană.

Premierul britanic a înfruntat opoziţie din partea Grupului Vişegrad (Republica Cehă, Ungaria, Polonia şi Slovacia) cu privire la propunerea sa de a limita alocaţiile sociale pentru migranţii comunitari ce ajung în Marea Britanie. David Cameron, care a promis că va organiza un referendum la sfârşitul anului viitor pe tema rămânerii Marii Britanii în blocul european, va participa la Forumul Economic Mondial din Davos, Elveţia, în 20 ianuarie.

Noul guvern conservator polonez este însă dornic să înregistreze o victorie diplomatică la viitorul summit NATO care va avea loc la Varşovia în luna iulie, iar, potrivit lui Waszczykowski, cele două probleme sunt discutate la pachet, arată Agerpres.

Întrebat dacă Londra ar putea oferi ceva la schimb Varşoviei pentru a-i atenua opoziţia la propunerea lui Cameron, ministrul polonez a replicat: "Desigur. Marea Britanie ar putea oferi ceva Poloniei în termeni de securitate internaţională (...) Marea Britanie ne-ar putea sprijini aşteptările legate de o prezenţă militară aliată pe teritoriul polonez".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe