Marea Finanţă pofteşte la Internet: Băncile cer crearea unui Consiliu pentru Război Cibernetic

Sediul Central al Băncii JP Morgan din New York.
Sediul Central al Băncii JP Morgan din New York. (John Moore / Getty Images)

Cel mai mare grup comercial de pe Wall Street a propus crearea unui Consiliu pentru Război Cibernetic, din membrii ai guvernului şi ai industriei bancare, care să respingă "atacurile teroriste" ce pot declanşa panici financiare, şterge temporar balanţele contabile, conform unui document intern citat de Bloomberg.

Propunerea făcută de Securities Industry and Financial Markets Association, cunoscută drept Sifma, a cerut formarea unui comitet de directori şi reprezentaţi din cadrul a cel puţin opt agenţii americane, inclusiv Departamentul Trezoreriei, Agenţia Naţională de Securitate (NSA) şi Departamentul pentru Securitate Internă. Iar, conform Sifma, comitetul ar trebui să fie condus de un oficial de vârf al Casei Albe.

Sifma dezvăluie în document că l-a invocat pe fostul director al NSA, Keith Alexander, pentru a ”facilita” efortul comun al guvernului. Alexander l-a delegat pe Michael Chertoff, fost secretar al Securităţii Interne americane, şi implicit firma acestuia, Chertoff Group.

Michael Chertoff a fost implicat într-un scandal legat de instalarea unor scannere de aeroport, în valoare de 300 de milioane USD, fiind acuzat de acordarea de contracte clienţilor săi.

Documentul proiectează o viziune neobişnuit de pesimistă asupra industriei, care se consideră vulnerabilă faţă de atacurile guvernamentale şi a grupurilor teroriste ce ţintesc să ”distrugă datele şi aparatele” sistemului bancar, industrial sau energetic. Se mai precizează că îngrijorările sunt ”legate de dependenţa instituţiilor financiare de reţeua de curent electric”, care este vulnerabilă la atacuri fizice şi cibernetice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe