Marele şahist Kasparov, în vizită la Timişoara. A discutat despre comunism şi democraţie

Garry Kasparov la Teatrul Naţional din Timişoara (upt.ro)
Andrei Popescu
17.05.2024

Marele jucător de şah Garry Kasparov a participat, joi, la un eveniment organizat de Universitatea Politehnică Timişoara, la care au participat sute de persoane şi unde acesta a discutat, printre altele, despre restricţiile din regimul comunism, democraţie şi copilăria sa.

Moderat de Cătălin Ştefănescu, dialogul a explorat teme precum politica globală şi provocările lumii moderne, experienţele personale şi viziunile pentru viitor.

“Vă mulţumesc pentru o primire-surpriză în oraşul de naştere al Revoluţiei Române. Astăzi, când lumea se confruntă din nou cu o ameninţare existenţială provenită din rămăşiţele trecutului comunist, sunt cu adevărat entuziasmat să vizitez locul care prin importanţa sa istorică ne-a oferit încrederea în viitorul luminos democratic”, a spus Kasparov, după ce a sosit pe Aeroportul Internaţional Timişoara, unde a fost aşteptat de o echipă a conducerii Universităţii.

Evenimentul a avut loc la Teatrul Naţional Timişoara, într-o sală plină.

“Într-un context geopolitic de actualitate, personalitatea şi perspectivele lui Garry Kasparov sunt de un interes arzător pentru publicul larg, iar acest eveniment a fost o ocazie unică de a-l vedea şi asculta pe Kasparov într-un dialog interactiv şi inspiraţional la Timişoara. Moderat de Cătălin Ştefănescu, dialogul a explorat teme precum politica globală şi provocările lumii moderne, experienţele personale şi viziunile pentru viitor”, a transmis Universitatea Politehnică Timişoara într-un comunicat.

La rândul său, în cuvântul de deschidere al evenimentului, intitulat “Dialogul public cu Garry Kasparov – Provocările Lumii Moderne”, rectorul Universităţii, Florin Drăgan, a evocat simbolul libertăţii pe care celebrul invitat îl reprezintă, acesta fiind şi unul dintre principalele motive pentru care a fost invitat la Timişoara.

“În faţa publicului timişorean, care l-a primit cu aplauze la scenă deschisă, Garry Kasparov a vorbit despre copilăria petrecută într-un mic apartament din oraşul Baku, pe atunci în Uniunea Sovietică, despre originile sale evreieşti şi armene, despre părinţii ingineri, despre restricţiile regimului comunist şi despre revoltele de mai târziu împotriva noii dictaturi instalate. A declarat că preferă termenul de libertate în loc de democraţie, pe care o apreciază doar ca un concept global şi s-a arătat deosebit de preocupat de lipsa de speranţă şi de perspectivă pe care o vede în ochii multor oameni. Din dialog nu puteau lipsi celebrele partide de şah disputate cu Karpov, cu calculatorul Deep Blue sau cucerirea titlului mondial, la doar 22 de ani, dar nici preocupările sale actuale legate de impactul progreselor fulminante din domeniul inteligenţei artificiale asupra vieţii şi libertăţilor fundamentale ale omului, care vor fi dezvoltate mai pe larg în cadrul Tech Talks by UPT”, se mai arată în comunicatul Universităţii.

La finalul întâlnirii cu timişorenii, Kasparov a acordat autografe şi s-a fotografiat cu participanţii la eveniment.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor