Maria Montessori: „Nu este suficient ca profesorul să iubească copilul. El trebuie mai întâi să iubească şi să înţeleagă Universul…”

De Ziua Educaţiei, cred că cel mai potrivit ar fi să ne amintim de cea care şi-a fundamentat metoda pe observarea atentă a copiilor şi a înclinaţiilor naturale ale acestora.
Copil învăţând
Copil învăţând (montessoryforeveryone.com)

Medic şi pedagog italian, Maria Montessori a petrecut mult timp observând copiii cu atenţie. Pe baza observaţiilor, ea a dezvoltat o metodă (Metoda Montessori) de a interacţiona cu copilul în acord cu diferitele sale stadii de dezvoltare, metodă care respectă natura copilului, răspunde nevoilor sale şi îl ajută să-şi împlinească întregul său potenţial.

În timp ce abordarea tradiţională a educaţiei rămâne concentrată pe transmiterea unor blocuri prescrise de cunoştinţe, abordarea Montessori se concentrează pe susţinerea şi sprijinirea procesului natural de dezvoltare a fiinţei umane. Acest lucru se realizează prin înţelegerea faptului că fiinţa umană complet dezvoltată are, astfel, o mai mare predispoziţie de a învăţa lucrurile de care are nevoie pentru a deveni un membru activ al societăţii şi umanităţii din care face parte. Esenţa fiinţei umane - dezvoltarea caracterului şi integrarea personalităţii în ansamblu - sunt abordate în învăţământul tradiţional ca valori care trebuie insuflate în copil. Rezultă, astfel, copii care se simt inadecvaţi, stresaţi sau plictisiţi şi o societate cu niveluri de boli mintale în creştere.

Esenţa filosofiei Montessori are la bază credinţa că Creatorul a pus în natura fiecărui copil tendinţele de care are nevoie pentru a se dezvolta armonios, misiunea adultului fiind aceea de a observa copilul pentru a înţelege aceste tendinţe şi a le oferi condiţiile de împlinire.

Problema fundamentală a educaţiei tradiţionale este lipsa încrederii în copil pentru a-şi ghida în continuare propria dezvoltare — şi de a ghida educatorii în sprijinirea acestei sarcini. Educaţia Montessori începe cu înţelegerea că rolul adultului este de a ajuta la descătuşarea puterilor de dezvoltare existente din naştere. Copilul, din cele mai timpurii momente ale vieţii, deţine energii constructive care îi ghidează formarea minţii şi coordonarea corpului. Abordarea Montessori a fost dezvoltată fără idei preconcepute privind modalitatea cea mai bună de a ajuta copilul în călătoria sa spre a deveni adult.

Educaţia Montessori a avut şi are un mare succes în lume, mai ales din cauza faptului că oferă copilului condiţiile unei dezvoltării depline a potenţialului său, ducând la formarea unui om autonom, responsabil şi fericit.

„Grija noastră pentru copii ar trebui să fie condusă nu de dorinţa de a-i face să înveţe lucruri, ci de efortul de a păstra mereu arzând în el acea lumină care se numeşte inteligenţă”.

Educaţia nu poate fi eficientă decât dacă ajută un copil să se deschidă el însuşi la viaţă”.

„Nu este suficient ca profesorul să iubească copilul. El trebuie mai întâi să iubească şi să înţeleagă Universul. Apoi să se pregătească şi să lucreze cu adevărat la asta. "

„Educaţia este un proces natural realizat de copil şi nu este dobândită prin ascultarea de cuvinte, ci prin experienţele pe care le are în mediul înconjurător. Mediul trebuie să fie bogat în motive care să inspire interes pentru activitate şi să invite copilul să-şi conducă propriile experienţe”.

„Mediul, în mod clar, trebuie să fie unul viu, regizat de o inteligenţă superioară, aranjat de un adult, care este pregătit pentru misiunea sa”.

„Grija noastră pentru copii ar trebui să fie condusă, nu de dorinţa de a-i face să înveţe lucruri, ci de efortul de a păstra mereu arzând în el acea lumină care se numeşte inteligenţă”.

„Imaginaţia nu devine mare până când fiinţele umane nu-şi folosesc curajul şi puterea pentru a o crea”.

„Nu ajuta niciodată un copil la o sarcină pe care el simte că o poate îndeplini."

„Nu putem cunoaşte consecinţele suprimării spontaneităţii a unui copil atunci când el abia începe să fie activ. S-ar putea să sufocăm viaţa însăşi. Acea umanitate care se revelează în toată splendoarea ei intelectuală în timpul dulcei şi fragedei vârste a copilăriei ar trebui să fie respectată cu un fel de veneraţie religioasă. Este ca soarele care apare în zori sau o floare abia începe să înflorească. Educaţia nu poate fi eficientă decât dacă ajută un copil să se deschidă el însuşi la viaţă. "

„Stabilirea păcii statornice este opera educaţiei; tot ceea ce poate face politica este să ne ţină departe de război.”

„Cel mai mare semn al succesului pentru un profesor este să fie în măsură să spună: "Copiii lucrează acum ca şi când nu aş exista".”

„Primul lucru esenţial pentru dezvoltarea copilului este concentrarea. Copilul care se concentrează este extrem de fericit”.

„Nu şterge modelele pe care şi le face copilul în ceara moale a vieţii sale interioare."

„Nicio problemă socială nu este la fel de universală ca oprimarea copilului."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne