Marian Lupu este înscris în cursa electorală. Un candidat independent părăseşte competiţia în semn de protest

Candidatul Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu este primul înscris în cursa electorală. Chiar dacă anterior opoziţia a pus la îndoială legalitatea metodelor prin care semnăturile în favoarea lui Lupu au fost colectate, CEC a validat aceste semnături. În semn de protest, unul dintre candidaţi a renunţat la cursa electorală.
Oleg Brega, candidat independent
Oleg Brega, candidat independent (Epoch Times România)

Marian Lupu, candidatul la funcţia de preşedinte înaintat de către Partidul Democrat din Moldova este primul concurent înscris în cursa electorală pentru preşedinţie. După ce săptămâna trecută, la numai 24 de ore de la înmânarea listelor de subscripţie, candidatul a prezentat la Comisia Electorală Centrală (CEC) 29 de mii de semnături în favoarea sa, pe 10 septembrie, CEC a stabilit că semnăturile întrunesc toate cerinţele legale.

Acest fapt însă, a trezit nemulţumirea altor candidaţi care, după ce CEC a anunţat validarea candidaturii lui Marian Lupu, au hotărât să renunţe la cursa electorală în semn de protest.

Într-un video postat pe pagina sa de socializare, activistul pentru drepturile omului, Oleg Brega a declarat: „am auzit că Lupu este pri­mul în bule­ti­nul de vot, mie mi se pare asta des­ca­li­fi­cant pen­tru CEC, pen­tru întreaga repu­blica Mol­dova pen­tru că acceptă aşa bătaie de joc faţă de pro­ce­sul elec­to­ral. Este impo­si­bil să colec­tezi sem­nă­tu­rile în trei cea­suri, dacă ai pri­mit lis­tele de sub­scrip­ţie de vineri la 14.00 , iar la ora 17.00 se închid toate pri­mă­ri­ile”.

Totodată, Brega afirma că a încercat să-şi valideze şi el semnăturile în zi de sâmbătă, după modelul Partidului Democrat, însă fără succes. „Iată vin de la pri­mă­ria oraşului Cău­şeni. Mi-au spus că sâm­băta nu lucrează. De unde a luat Marian Lupu ştam­pi­lele vineri noap­tea sau sâm­bată toată ziua, dacă admi­tem că vineri după masă a strâns sem­nă­turi? Mie mi se pare inad­mi­si­bil, elec­to­rala pre­zi­den­ţi­ala s-a com­pro­mis, şi din această cauză mă declar învins, nu mai vreau să con­cu­rez în aşa con­di­ţii şi cu aşa con­cu­renţi”, a conchis acesta.

Anterior, după ce în numai 24 de ore democraţii au adunat pentru candidatul lor Marian Lupu, aproape dublu peste minimul necesar de semnături, mai mulţi candidaţi din opoziţie au criticat aceste acţiuni, considerate ilegale. Unii au anunţat chiar boicotarea alegerilor.

Într-o sesizare a Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr se comunică „cetăţenii ne anunţă că structurile de stat au obligat propriii angajaţi să semneze listele de prescripţie, fiind şantajaţi că vor pierde locul de muncă. Aceste practici au fost folosite de Poşta Moldovei, Moldtelecom, Moldovagaz, Registru, şcoli, spitale,etc. Aceleaşi surse spun că acoliţii lui Plahotniuc au acumulat semnături înainte ca PDM să aibă un candidat oficial”.

Şi Maia Sandu a venit cu un calcul aritmetic care indica imposibilitatea colectării unui număr impunător de semnături într-o perioadă atât de scurtă. „În 14 h, 100 de colectori au strâns 25.000 de semnături. Adică omul a fost convins să semneze, i-au fost verificate actele şi a completat personal în listă - toate acestea în doar 3 minute şi 36 de secunde. Tot în aceste 3.36 minute a reuşit primarul să verifice lista şi să o ştampileze. Apropo, primarii urmează să fie remuneraţi dublu pentru că au lucrat în zi de odihnă (sâmbăta – n.r.). Dacă participa la Jocurile Olimpice de la Rio, Partidul Democrat aducea un braţ de medalii”, se arată în mesajul scris pe contul său de Facebook de candidatul PAS la prezidenţiale, Maia Sandu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe