Marian Preda se ia de "conul Valerică" Zgonea: UDMR şi minorităţile au 35 de deputaţi, diaspora română doar 4

Marian Preda
Marian Preda (Epoch Times România)

Fondatorul Fundaţiei Mişcarea Populară, Marian Preda, i-a atras atenţia pesedistului Valeriu Zgonea, preşedinte al Comisiei de Cod Electoral, că, spre deosebire de UDMR şi minorităţile naţionale, diaspora română este cu mult subreprezentată în Parlament.

"Pentru Comisia de Cod Electoral, în atenţia preşedintelui ei, Valeriu Zgonea: UDMR minorităţile naţionale = 2.091.963 persoane = 35 deputaţi (18 plus 17) în legislatura actuală. Diaspora română = mult peste 3 milioane de cetăţeni români = 4 deputaţi", a precizat marţi Marian Preda.

"Păi e moral, constituţional şi patriotic aşa, coane Valerică? Se răsuceşte în mormânt colegul tău, Mihai Viteazu'!", a subliniat fostul preşedinte al Fundaţiei Mişcarea Populară.

Marian Preda a evidenţiat că recensământul din Italia a înregistrat aproape 1 milion de rezidenţi de origine română în Italia, iar cel din Spania în jur de 800 de mii. Cu cei din celelalte ţări se ajunge la mult mai mult decât 3 milioane, iar cetăţenii români, inclusiv cei cu dublă cetăţenie, au drept de vot.

Pe de altă parte, Mircea Kivu, preşedinte al Grupului Autonom pentru Democraţie Participativă Plenum, a evidenţiat că Marian Preda "uită că majoritatea celor 3 milioane pe care-i socoteşte în diaspora au domiciliul în România şi, deci, sunt reprezentaţi de către parlamentarii din judeţele respective."

În context, amintim că principalele partide politice şi-au dat mâna în Comisia de Cod Electoral şi au votat, cu unanimitate de voturi, renunţarea la sistemul de vot uninominal şi revenirea la sistemul alegerilor pe listă, cu menţinerea unei circumscripţii pentru diaspora - care va conţine doar 4 deputaţi şi doi senatori.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.