Marian Vanghelie, reţinut pentru 24 de ore într-un nou dosar de corupţie

Marian Vanghelie
Marian Vanghelie (Epoch Times România)

Fostul primar PSD al Sectorului 5 Marian Vanghelie şi mai mulţi funcţionari publici, directori din cadrul instituţiilor subordonate Primăriei Sectorului 5 şi consiliului local al acestui sector au fost reţinuţi pentru 24 de ore, într-un dosar de corupţie instrumentat de Direcţia Naţională Anticorupţie, a anunţat, vineri, instituţia.

“În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 60/VIII/3 din 13 ianuarie 2022, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, a 13 inculpaţi care, la data faptelor, îndeplineau funcţiile enumerate mai jos, după cum urmează:

VANGHELIE MARIAN-DANIEL, consilier în cadrul Consiliului Local Sector 5 Bucureşti, PETRE MARIAN-LEONARD, director general al S.C. Economat Sector 5 S.R.L, persoană fizică, rudă a primului menţionat, administrator de societate comercială, RĂMULESCU FLORICICA-CARMEN, director Achiziţii în cadrul S.C. Economat Sector 5 S.R.L, LUPAŞCU MARIAN, director general la S.C. Amenajare Edilitară şi Salubrizare S.A, ZIDĂRESCU LOREDANA IONELA, şefa Direcţiei Investiţii şi Achiziţii Publice la societatea anterior menţionată şi şapte persoane fizice, administratori de societăţi comerciale implicate în lanţul de fraudare a banilor publici, fiecare dintre aceştia pentru infracţiunile descrise în comunicatul menţionat”, a precizat DNA într-un comunicat.

DNA a mai transmis că, faţă de celelalte persoane menţionate în comunicatul respectiv, se efectuează în continuare acte de urmărire penală.

“Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, se mai arată în comunicat.

Reamintim că, joi, Marian Vanghelie a fost pus sub urmărire penală sub acuzaţia de trafic de influenţă în formă continuată, constituire a unui grup infracţional organizat şi instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

În ordonanţa DNA de efectuare în continuare a urmăririi penale se arată că în cauză există probe din care rezultă bănuiala rezonabilă de existenţă a infracţiunilor precizate, fiind conturată următoarea stare de fapt:

“La finele anului 2018, suspectul Vanghelie Marian Daniel – la data faptelor consilier în cadrul Consiliului Local sector 5, suspectul Petre Marian Leonard – la data faptelor directorul general al S.C. Economat sector 5 S.R.L. şi un om de afaceri, ar fi constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat ulterior şi alte persoane (administratori ai unor societăţi comerciale), şi care ar fi avut ca scop obţinerea de foloase de către firmele controlate de Vanghelie Marian Daniel şi implicit de persoanele care au sprijinit grupul, prin prejudicierea bugetului S.C. Economat Sector 5 S.R.L (unde acţionar majoritar este Consiliul Local sector 5).

Obţinerea acestor foloase s-ar fi realizat prin efectuarea de către SC Economat Sector 5 SRL a unor achiziţii de bunuri nelegale şi la preţuri supraevaluate (produse alimentare şi nealimentare între care patinoare artificiale, tarabe, nebulizatoare, agende, bomboane şi dulciuri, cântare comerciale, măşti FFP2 şi geluri dezinfectante etc.), de la societăţile controlate de aceştia.

Grupul a acţionat în perioada 2018 - 2020 şi ar fi avut o structură bine determinată, ierarhia în cadrul acestuia fiind dată de rolul pe care fiecare membru îl avea în desfăşurarea activităţii infracţionale.

La vârful ierarhiei s-ar fi aflat suspectul Vanghelie Marian Daniel – la data faptelor consilier în cadrul Consiliului Local sector 5, urmat de Petre Marian Leonard – la data faptelor directorul general al S.C. Economat sector 5 S.R.L. şi un om de afaceri, suspect în prezenta cauză.

Mecanismul de acţionare al grupului era unul complex. Astfel, după achiziţia bunurilor respective de către societăţile controlate de oamenii de afaceri de la diverşi furnizori, acestea erau revândute la suprapreţ către S.C. Economat Sector 5 S.R.L., în mod direct, dar şi prin crearea mai multor lanţuri comerciale în care erau interpuse aceleaşi societăţi, controlate de membrii grupării.

Mai departe, această societate ar fi revândut produsele respective la preţuri supraevaluate către aproape toate entităţile din subordinea Primăriei sectorului 5 sau a Consiliului Local sector 5 (Administraţia Domeniului public, Administraţia Pieţelor sector 5, Centrul Cultural şi de Tineret 'Ştefan Iordache', Direcţia de Impozite şi Taxe Locale sector 5, şcoli, grădiniţe etc.).

Cu titlu de exemplu precizăm că au existat creşteri de preţuri chiar şi de 31 de ori mai mari faţă de preţul practicat de furnizorul iniţial (capsator plastic mediu - S.C. Economat sector 5 S.R.L. a achiziţionat produsul respectiv cu preţul de 81,6 lei în condiţiile în care preţul iniţial a fost de 2,59 lei).

Prin demersurile menţionate mai sus ar fi fost produs un prejudiciu estimat în valoare totală de peste 256 milioane lei.

Într-un context asemănător, în perioada 2016-2019, suspectul Vanghelie Marian Daniel ar fi pretins de la un om de afaceri un procentaj de 50% din profitul pe care societatea acestuia urma să îl realizeze din vânzarea de mărfuri supraevaluate către S.C. Economat sector 5 S.R.L. şi ar fi primit suma totală de 80.463.800 lei, pentru a-şi exercita influenţa pe care a lăsat să se înţeleagă că o are asupra directorului general, Petre Marian Leonard, în scopul determinării acestuia să efectueze achiziţiile respective şi să asigure plata integrală, cu celeritate, a facturilor de vânzare.”