Mariano Rajoy şi liderul socialiştilor, Pedro Sanchez, vor fi de acord numai cu respingerea referendumului din Catalonia

Premierul spaniol Mariano Rajoy.
Premierul spaniol Mariano Rajoy. (THIERRY CHARLIER / AFP / Getty Images)

Premierul Mariano Rajoy şi noul secretar general al socialiştilor (PSOE, principala formaţiune din opoziţie), Pedro Sanchez, vor împărtăşi aceeaşi poziţie pe durata reuniunii de luni numai cu privire la respingerea referendumului pentru autodeterminare programat în Catalonia la 9 noiembrie, informează El Pais.

Cei doi lideri se întâlnesc luni pentru a aborda chestiuni importante pe agenda de stat a Spaniei, însă vor fi de acord numai cu privire la revendicările secesioniste ale lui Artur Mas. Chiar şi în privinţa acestei poziţii, există nuanţe: Sanchez vrea o propunere concretă pentru Catalonia înainte de ziua naţională a regiunii, din 11 septembrie, şi susţine modelul unui stat federal pentru Spania, în condiţiile iminentei 'ciocniri a trenurilor din Madrid şi Catalonia'.

Pe de altă parte, guvernul spaniol nu susţine reforma constituţională şi ar vrea ca liderul socialiştilor spanioli să renunţe la această idee. Surse consultate de cotidianul spaniol au arătat că poziţia guvernului va fi cea susţinută în repetate rânduri de vicepremierul spaniol Soraya Sáenz de Sântămăria.

'Spre deosebire de anul 1978, Spania este unul dintre statele cele mai descentralizate din lume, iar modelul trebuie să fie bun pentru întreaga administraţie publică şi să prezinte consens în totalitate. Atenţie cu aşteptările', a spus ea recent.

Aşteptările sunt însă limitate, pentru că Pedro Sanchez cunoaşte foarte bine care este poziţia premierului spaniol. Conducerea Partidului Popular şi guvernul spaniol speră totuşi să menţină o relaţie de încredere cu noul lider al socialiştilor spanioli, mai ales în privinţa chestiunilor de stat. La rândul său, Sanchez susţine că merge la reuniune cu intenţia de a menţine această relaţie 'de loialitate', care nu înseamnă neapărat atingerea unor acorduri sau pacte cu guvernul.