Marile companii germane se mobilizează pentru a împiedica influenţa populistă în alegerile europene

Alternativa pentru Germania (AfD). (PHILIPP GUELLAND / AFP / Getty Images)
Redacţia
18.05.2024

În plină campanie electorală europeană şi în contextul unei dezbateri aprinse în Germania despre cum să-i protejeze pe politicieni de atacuri într-o atmosferă de ură crescândă, 30 dintre cele mai importante consorţii de afaceri din ţară şi-au unit forţele pentru a face campanie şi a sensibiliza, cel puţin în rândul celor 1,7 milioane de angajaţi ai lor, împotriva mişcărilor populiste, potrivit El Pais.

Alianţa, pe care au numit-o „Noi susţinem valorile”, solicită voturi pentru partidele pro-europene şi avertizează asupra pericolelor susţinerii unor grupuri precum cel de extremă dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD). Aceasta este o problemă deosebit de sensibilă în Germania, o ţară care necesită imigraţie pentru a-şi menţine activitatea economică.

Ascensiunea extremei drepte a dus la ceva de neimaginat anterior în Germania, şi anume faptul că amestecul corporatist în campaniile electorale pare acum rezonabil. Directorii executivi ai Deutsche Bank, Deutsche Bahn (compania publică de căi ferate) şi Siemens s-au alăturat directorilor executivi ai altor companii importante pentru a lua poziţie împotriva extremismului, populismului şi rasismului şi pentru a avertiza asupra consecinţelor pe care acest lucru le-ar putea avea asupra Germaniei ca destinaţie de afaceri, după ce au asistat la depăşirea unor linii roşii, cum ar fi termenul de "re-emigrare" - adică plecarea din ţară a imigranţilor şi a cetăţenilor germani de origine imigrantă - inventat de extrema dreaptă.

"Extremiştii şi rasiştii divizează societatea noastră, divizează ţara noastră şi ne pun în pericol prosperitatea", a declarat Roland Busch, CEO al Siemens, în timpul unei apariţii comune cu omologii săi de la Deutsche Bahn, Richard Lutz, şi Deutsche Bank, Christian Sewing, luni.

„Ne dorim mai multă diversitate, mai multă deschidere şi mai multă toleranţă pentru o societate demnă de trăit şi prosperitate”, a spus el, referindu-se la ceea ce consideră că este baza forţei inovatoare şi a competitivităţii.

„Ei pun în pericol ceea ce am construit” a avertizat Busch, care nu se teme să facă compromisuri chiar dacă acest lucru îi poate cauza pierderi în afaceri.

„Dacă clienţii anulează comenzile, asta e situaţia. Dar nu cred că va fi cazul”.

Alianţa de afaceri include multe firme din DAX, indicele bursier de referinţă al Germaniei, cum ar fi Bayer, Volkswagen, Eon, BMW, Allianz, Mercedes şi BASF, printre altele. Confederaţia germană a sindicatelor (DGB) şi Federaţia Industriei Germane (BDI) s-au alăturat, de asemenea, iniţiativei, al cărei scop este de a iniţia un dialog cu angajaţii prin runde de discuţii interne, ateliere de lucru, mesaje video şi evenimente informative. Accentul este pus pe valoarea adăugată economică a diversităţii, deschiderii şi toleranţei.

În aprilie, Reinhold Würth, un antreprenor din bogatul land Baden-Württemberg, a scris o scrisoare personală angajaţilor săi în care îi avertiza să nu voteze pentru populişti, menţionând în mod explicit AfD. În urmă cu câteva zile, Würth a explicat că a primit mult sprijin pentru angajamentul său, deşi unii clienţi au anunţat şi ei că nu mai doresc să cumpere de la gigantul din domeniul tehnologiei de fixare şi asamblare. Dar această eventualitate nu provoacă îngrijorare în rândul executivilor.

"Trăim cu o responsabilitate istorică", a declarat şeful Deutsche Bahn, care a amintit implicarea companiei germane de căi ferate în Holocaust şi, ca atare, "acum este momentul să apărăm valorile universale şi să nu subordonăm totul succesului economic".

Lutz a avertizat că, din cauza diferitelor crize care afectează ţara, mulţi oameni se simt nesiguri şi abandonaţi, iar populiştii încearcă să profite de acest lucru.

"Dar răspunsurile aparent simple ale acestor oameni la probleme complexe nu vor funcţiona niciodată", a precizat Busch, directorul general al Siemens.

Migraţia necesară

Directorul general al Deutsche Bahn a mai arătat că, având în vedere lipsa enormă de forţă de muncă calificată din ţară, Germania are nevoie de imigraţie. Potrivit Institutului pentru Cercetarea Ocupării Forţei de Muncă, piaţa forţei de muncă a ţării are nevoie de 400.000 de lucrători calificaţi din străinătate în fiecare an. În plus, Lutz a subliniat că, datorită orientării sale spre export, companiile depind şi de o Uniune Europeană puternică.

„Marele nostru atu este Europa,” a remarcat Sewing.

„Populiştii doresc mai puţină Europă sau chiar ieşirea din UE. Ar fi o mare greşeală,” a avertizat şeful celei mai mari bănci din ţară, subliniind pericolul pe care acesta îl reprezintă pentru investitorii care privesc cu „un scepticism tot mai mare” ceea ce se întâmplă în cea mai mare economie a Europei. De ani de zile, Germania a plătit rate ale dobânzii mai mici pe pieţele de capital decât alte ţări, parţial datorită fiabilităţii sale politice şi culturale tradiţionale, a menţionat CEO-ul Deutsche Bank. Acest lucru este acum ameninţat de poziţiile extremiste de stânga şi de dreapta. În opinia sa, o democraţie puternică este condiţia prealabilă pentru succesul economic.

Între timp, Lutz l-a citat pe filosoful irlandez Edmund Burke pentru a-şi ilustra sprijinul pentru alianţă.

"Singurul lucru necesar pentru triumful răului este ca oamenii buni să nu facă nimic", a spus şeful căilor ferate germane, care a subliniat faptul că oamenilor le este teamă să se implice în politică, lucru care trebuie abordat, chiar dacă nu este o sarcină uşoară.

"Există multe indicii că ne aflăm în faţa unor alegeri fatidice în Europa. Facem campanie pentru o Germanie democratică în cadrul unei Europe unite, de asemenea, pentru că aceasta este, într-o anumită măsură, baza pentru afacerile companiilor noastre şi, prin urmare, baza pentru creştere şi prosperitate", a spus Lutz.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor