Marile puteri mondiale au atins un nou prag în implementarea dosarului nuclear Iranian

Participanţii de la negocierea privind programul nuclear iranian de la Geneva, 7 noiembrie 2013.
Participanţii de la negocierea privind programul nuclear iranian de la Geneva, 7 noiembrie 2013. (FABRICE COFFRINI / AFP / Getty Images)

Iranul şi grupul celor şase puteri mondiale au definitivat noile restricţii privind dosarul nuclear iranian ce vor intra în vigoare de la 20 ianuarie, au anunţat duminică oficiali ai celor două părţi, notează Mediafax.

Primul care a salutat progresul negocierilor a fost preşedintele Statelor Unite, Barack Obama. Acesta a atras însă atenţia că până la finalizarea unui acord complet, a mai rămas un drum lung şi accidentat.

"Începând cu 20 ianuarie, Iranul va începe pentru prima dată să elimine stocul său de uraniu puternic îmbogăţit şi să demonteze o parte din infrastructura care face posibilă această îmbogăţire", a precizat preşedintele american Barack Obama.

Naţiunile Occidentale şi Israelul suspectează Iranul că urmăreşte dezvoltarea armelor nucleare sub paravanul programului civil ce are ca scop declarat producerea energiei electrice.

Preşedintele american a mai subliniat că în noul acord au fost incluse toate condiţiile necesare ce ”permit avansarea către obiectivul nostru comun: de a împiedica Iranul să se doteze cu o armă nucleară.”

Reprezentatul pentru Afaceri Externe a Uniunii Europene, Catherine Ashton a salutat progresul realizat în negocieri. Îndeplinirea cu succes a măsurilor stipulate în acordul dintre cele două părţi va fi asigurată de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, o organizaţie înfiinţată în 1957 sub egida ONU, ce include 151 de state membre.

"Bazele pentru o aplicare coerentă, solidă şi etapizată a planului de acţiune comun, pe termen de şase luni, au fost puse", a declarat Ashton.

În cadrul unei declaraţii pe tema condiţiilor înţelegerii dintre G5+1 si Iran, secretarul de stat american, John Kerry a specificat că acestea vor intra în vigoare pe o perioadă de şase luni, timp în care se va negocia forma finală a acordului.

"Cele 4,2 miliarde de dolari îngheţate, la care Iranul ar trebui să aibă acces conform acordului încheiat, vor fi deblocate în decurs de şase luni", a mai afirmat John Kerry, referindu-se la fondurile Iranului blocate in strainatate, la care regimul de la Teheran va avea acces pe măsura ce implementează măsurile negociate în cadrul dosarului nuclear.

Grupul celor şase puteri mondiale format din Franţa, Statele Unite, Germania, Marea Britanie, Rusia şi China ) au semnat pe 24 noiembrie o înţelegere temporară cu Iranul ce limitează activitatea nucleară a Teheranului în schimbul unor reduceri a sancţiunilor aplicate de occident.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe