Marina chineză ar fi construit în secret ceea ce ar putea fi primul portavion cu drone din lume [Raport]
Marina chineză a construit în secret ceea ce ar putea fi prima navă dedicată transportului de drone din lume, potrivit Naval News, o navă care arată ca un mini-portavion.
Publicaţia a folosit imagini din satelit datate 6 mai, împreună cu informaţii de la J. Michael Dahm, cercetător rezident senior pentru studii aerospaţiale şi despre China la Institutul Mitchell.
"Suntem încrezători că această navă este primul portavion cu drone cu aripi fixe specializat din lume", a precizat publicaţia. Cu toate acestea, alţi experţi au avertizat că doar timpul va spune care este scopul său.
Raportul a menţionat lungimea punţii de zbor a navei, despre care a spus că este aproximativ o treime din lungimea şi jumătate din lăţimea unui portavion al Marinei chineze sau al Marinei americane. De asemenea, este aproximativ jumătate din lungimea navelor de asalt amfibiu ale Chinei care lansează elicoptere cu echipaj, sugerând că puntea de zbor a noii nave este proiectată pentru mai puţine elicoptere sau aeronave mai mici, cum ar fi dronele.
Punţile de zbor ale navelor de război au fost baze pentru drone precum elicopterul MQ-8B Fire Scout al SUA şi drona uşoară Scan Eagle. Ceea ce pare nou este faptul că întreaga funcţie a navei chineze ar putea fi aceea de a lansa şi ateriza drone, deşi scopul său va fi confirmat doar prin observaţii viitoare ale testelor şi operaţiunilor sale.
Raportul a estimat că puntea de zbor este suficient de largă pentru a permite aeronavelor sau dronelor cu o anvergură a aripilor de aproximativ 20 de metri, cum ar fi echivalentul chinezesc al dronei Reaper, să opereze de pe ea.
Citând imagini din satelit, raportul a mai spus că puntea de zbor pare a fi "foarte" joasă, sugerând că nu există un hangar dedesubt pentru depozitarea şi întreţinerea aeronavelor, precum la nave de asalt şi portavioane. Din imagini, nava pare să fie mult sub lungimea unei fregate chinezeşti.
Alessio Patalano, profesor de Război şi Strategie în Asia de Est la Departamentul de Studii de Război de la King's College din Londra, a susţinut această evaluare.
El a declarat că puntea plată şi compactă a platformei, împreună cu corpul navei, care se pare că seamănă cu un catamaran, sugerează că va fi folosită pentru drone; SUA a experimentat, de asemenea, lansarea de drone de pe feriboturi de tip catamaran, dar puntea de zbor a navei este mult mai mică.
Patalano a mai spus că ar fi logic ca marina chineză să ţină testele în mare parte ascunse de controlul internaţional.
Dar Lyle Goldstein, director al departamentului Asia Engagement din cadrul think tank-ului Defense Priorities, cu sediul în Washington DC, a declarat că ar ezita să spună că este vorba despre un portavion cu drone pe baza unei singure imagini din satelit.
Totuşi, din punct de vedere strategic, ar avea mult sens, a adăugat el.
Dronele au o rază de acţiune relativ mică, ceea ce limitează desfăşurarea lor departe de linia de coastă, a declarat Goldstein, astfel că existenţa unui portavion ar oferi marinei chineze o reţea "robustă" şi ar permite dronelor de diferite tipuri să atace.
"Petrec foarte mult timp analizând scenarii din Taiwan şi cred că China ar căuta să desfăşoare într-adevăr cantităţi uriaşe de aceste drone explozive ca armă principală", a specificat el.
Posibila navă-mamă a dronei a fost observată la doar câteva săptămâni după ce cel de-al treilea transportator al Chinei a început testele pe mare.