Marina SUA acuză navele iraniene de hărţuirea unui distrugător american

După ce administraţia Obama a răscumpărat soldaţi americani capturaţi de Teheran prin plata unei tranşe de 400 de milioane USD, Teheranul a devenit tot mai agresiv în Golful Persic.
Distrugătorul american USS Nitze.
Distrugătorul american USS Nitze. (Captură Foto)

Incidentul a avut loc în timp ce distrugătorul USS Nitze naviga prin Strâmtoarea Hormuz, a declarat miercuri un oficial american al apărării.

Patru nave iraniene de capacitate mică, aparţinând Corpului Gardienilor Revoluţiei Islamice, au interceptat distrugătorul american într-o manieră “nesigură”, conform agenţiei de ştiri AFP. Amiralul John Richardson a declarat presei că navele iraniene s-au îndreptat către Nitze cu viteză mare, apropiindu-se de distrugător la o distanţă de 275 de metri.

Distrugătorul american a trimis rachete de semnalizare, a tras semnalul de alarmă şi a încercat să comunice cu navele iraniene, dar fără niciun rezultat.

Răscumpărare cu cântec şi politică ciudată în Orientul Mijlociu

Incidentul a avut loc imediat după ce s-a dezvăluit că administraţia Obama a plătit Iranului 400 de milioane de dolari pentru răscumpărarea a patru ostatici americani.

La 12 ianuarie, marina iraniană a confiscat 2 nave ale marinei militare americane şi membrii echipajelor lor pentru că ar fi "intrat ilegal în apele iraniene."

Iranul a eliberat captivii a doua zi, după o interogatoriu minuţios şi o umilire publică.

La mai puţin de o săptămână, la 17 ianuarie, Iranul a primit echivalentul a 400 de milioane de dolari pentru eliberarea ostaticilor. Conform rapoartelor publicate recent, tranzacţia, parte a unei datorii americane către Iran care data de pe vremea Şahului, a fost făcută în secret, banii fiind transportaţi pe paleţi de către avioane fără numere de marcaj, într-un scenariu care amintea de filmele mafiote.

Deşi iniţial preşedintele american Barack Obama a negat că plata ar fi condiţionat eliberarea soldaţilor americani, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a admis că eliberarea a fost condiţionată de recepţionarea banilor.

Raportul a creat un nou scandal pentru administraţia OBama, a cărei politică în Orientul Mijlociu, schiţată de fostul Secretar de Stat Hillary Clinton, s-a dovedit dezastruoasă pentru SUA, blocul NATO şi Europa.

Tensiuni în creştere

USS Nitze a fost însoţit de un alt distrugător, USS Mason. Amiralul Richardson nu a clarificat de ce navigau navele americane prin Strâmtoarea Hormuz.

El a declarat că incidentul a ridicat temeri referitor la ceea ce poate tolera Washingtonul când vine vorba de comportamentul Iranului.

“Trebuie să fim atenţi să nu ne complacem în timp ce lucrurile devin tot mai active, tot mai provocatoare şi trebuie să fim atenţi la cum abordăm acele provocări”, a adăugat amiralul.

În ciuda unui acord nuclear istoric încheiat între SUA, Iran şi alte puteri majore ale lumii, tensiunile s-au amplificat constant între Washington şi Teheran. În luna ianuarie, Iranul a reţinut 10 marinari americani după ce nava lor a pătruns în apele iraniene. O investigaţie a Marinei SUA a descoperit că marinarii nu au folosit tehnici corespunzătoare de navigare sau comunicare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe