Marina SUA trimite un grup de nave de luptă în Marea Chinei de Sud

Un grup de nave de luptă americane a început să desfăşoare patrule de rutină în Marea Chinei de Sud. Beijingul a avertizat recent SUA în privinţa provocărilor la adresa suveranităţii sale.
Portavionul american USS Carl Vinson.
Portavionul american USS Carl Vinson. (Captură Foto)

Conform unei declaraţii postate pe website-ul Marinei SUA, grupul CSG 1 (Carrier Strike Group) include portavionul USS Carl Vinson clasa Nimitz, un distrugător cu rachete ghidate şi mai multe avioane”. Grupul a început sâmbătă operaţiuni de rutină în Marea Chinei de Sud.

“Pregătirea finalizată în ultimele câteva săptămâni a unit cu adevărat echipa şi ne-a îmbunătăţit eficienţa şi disponibilitatea ca grup de atac”, a declarat contraamiralul James Kilby, comandantul grupului CSG 1. “Ne vom demonstra aceste capabilităţi în timp ce vom consolida relaţiile puternice existente cu aliaţii, partenerii şi prietenii noştri în regiunea Indo-Asia-Pacific”.

În urmă cu câteva zile, Ministerul chinez al Apărării a avertizat SUA să nu îi provoace suveranitatea. “Cerem Statelor Unite să nu ia niciun fel de măsuri care provoacă suveranitatea şi securitatea Chinei”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului.

Ministerul chinez de Externe a răspuns la o serie de rapoarte care au susţinut că SUA plănuieşte să trimită patrule maritime în Marea Chinei de Sud. În plus, Beijingul şi-a încheiat vineri propriul său exerciţiu maritim în Marea Chinei de Sud.

La începutul acestei luni, un avion militar chinez şi un avion de patrulare al Marinei SUA au avut o întâlnire “nesigură” deasupra Mării Chinei de Sud.

Portavionul USS Carl Vinson a fost trimis pentru prima dată în Marea Chinei de Sud în 1983 şi, în total, a participat la 16 misiuni anterioare de-a lungul istoriei sale de 35 de ani, a susţinut Marina SUA.

Regimul comunist chinez revendică aproape în întregime Marea Chinei de Sud, care este bogată în rezerve naturale şi minerale. În plus, marea reprezintă o rută comercială maritimă majoră prin care trec anual mărfuri în valoare de 5 trilioane de dolari.

SUA a criticat, de asemenea, construirea de insule artificiale şi instalaţii militare de către China în această mare.