Mario Draghi în SUA: susţine că "majoritatea importatorilor de gaz" europeni au deschis conturi în ruble la Gazprom

Mario Draghi
Mario Draghi (Thomas Lohnes / Getty Images)

În cadrul unei conferinţe de presă la Washington D.C., după întâlnirea sa cu Joe Biden, premierul italian Mario Draghi a spus că importatorii europeni de gaze au deschis deja conturi în ruble la Gazprom.

Draghi a răspuns la o întrebare a unui reporter care dorea să ştie dacă este încrezător că Italia va putea plăti pentru gaz fără a încălca sancţiunile şi fără să afecteze fluxul de gaze.

„De fapt, sunt destul de încrezător, dar dintr-un motiv prostesc. Nu există nicio declaraţie oficială a ceea ce înseamnă încălcarea sancţiunilor. Nimeni nu a spus niciodată dacă plăţile în ruble încalcă sancţiunile sau nu, despre cum sunt organizate aceste plăţi. Este o zonă foarte gri aici.”

Cu toate acestea zona nu este deloc gri: pe 27 aprilie, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat în mod expres companiile să nu cedeze în faţa cererilor Rusiei de a plăti gazul în ruble: „Companiile cu astfel de contracte nu ar trebui să accepte cerinţele Rusiei", a spus von der Leyen. "Aceasta ar fi o încălcare a sancţiunilor, deci un risc ridicat pentru companii".

Draghi a concluzionat spunând că „de fapt, majoritatea importatorilor de gaze şi-au deschis deja un cont în ruble la Gazprom”, adăugând că în culise, Europa nu continuă doar să plătească în mod activ Rusiei miliarde în fiecare zi, dar face acest lucru în condiţiile impuse de Putin şi ajută la creşterea rublei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii