Marţea neagră din Parlament

Palatul Parlamentului (Epoch Times România)
Loredana Diacu
14.12.2013

"Marţea neagră", aşa cum a numit preşedintele Băsescu ziua în care Camera Deputaţilor a votat super-imunitatea parlamentarilor şi a baronilor locali a fost cu grijă orchestrată de USL iar mulţi dintre cei ce au "pozat public" în opozanţi ai modificărilor Codului Penal şi ai legii amnistiei au conlucrat, de fapt, la adoptarea lor.

Firul zilei de luni, care a premers votul din Parlament, a fost intens mediatizat: deputaţii USL au organizat două şedinţe ale aceleiaşi Comisii Juridice, una oficială, în care s-a dezbătut legea lobby-ului şi una de taină, ferită de ochii presei, organizată în Biroul preşedintelui Comisiei Juridice, deputatul PC, Bogdan Ciucă, unde reprezentanţii puterii au dezbătut şi aprobat legea amnistiei şi modificările Codului Penal.

Firul zilei de marţi a fost însă ţinut ascuns de ochii presei. Hotnews publică concluziile unei investigaţii prin "hăţişurile" votării acestei legi.

Astfel, jurnaliştii hotnews au aflat că marţi, după declanşarea"surprinzătoare pentru politicieni" a scandalului public pe legea amnistiei, la care s-a adăugat valul de protestele publice împotriva Legii Minelor pe care deputaţii se pregăteau să o voteze în aceeaşi zi, în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, s-a organizat o "celulă de criză" marţi, în jurul orei 14.00.

La întâlnire au luat parte liderii grupurilor parlamentare, precum şi o serie de parlamentari "marcanţi" şi marcaţi de dosare penale, este de notorietate publică deja. Printre ei, Liviu Dragnea, trimis în judecată pentru fraudarea referendumului din 2012, Relu Fenechiu, beneficiarul unei sentinţe la închisoare de 5 ani pentru corupţie, Hrebenciuc şi Sebastian Ghiţă cercetaţi penal împreună pentru finanţarea ilegală a PSD etc.


Liderii grupurilor parlamentare prezenţi la şedinţă, potrivit surselor hotnews.ro:

  • Marian Neacşu (Camera Deputaţilor, PSD, cel care a introdus pe ordinea de zi proiectul de lege privind amnistia/graţierea, modificările la Codul Penal şi legea lobby-ului, potrivit unor surse)
  • George Scutaru (Camera Deputaţilor, PNL)
  • Mircea Toader (Camera Deputaţilor, PDL)
  • Daniel Fenechiu (Camera Deputaţilor, PPDD)
  • Mate Andras (Camera Deputaţilor, UDMR)
  • Puiu Haşotti (Senat, PNL)
  • Alături de ei, la sedinta au mai participat şi Ion Chelaru (PSD) şi Florin Iordache, senatorul PSD despre care se afirma că ar fi "organziat", alături de PC, şedinţa nocturnă de luni.

Potrivit surselor hotnews.ro, toate partidele prezente la această şedinţa erau de acord, în principiu, cu legea amnistiei.

La un moment dat, s-a avansat ideea unui vot secret, la care liberalii să se opună formal, după care, legea amnistiei şi graţierii, votată sub protecţia anonimatului ar fi fost trecut fără probleme.

Mai departe, povestea oficială se ştie: după ce în presă a transpirat vestea că USL se pregăteşte să voteze legea amnistiei şi graţierii, albind cazierele politicienilor cu dosare pe rol şi scoţându-i din închisoare pe cei condamnaţi, scandalul care a izbucnit a fost uriaş şi lucrurile s-au precipitat în Parlament, legea fiind scoasă de pe ordinea de zi.

Desigur, fiecare partid încearcă să prezinte varianta lui de "adevăr." Social-democraţii susţin că PNL a venit cu ideea votului secret, scopul liberalilor fiind "să lase PSD-ul în off-side", în timp ce liberalii afirmă că preşedintele PNL, Crin Antonescu, le-a cerut deputaţilor ca în cazul în care se pune problema unui vot secret, să părăsească sala. Sursele citate de hotnews admit "că un grup de circa 40 de deputaţi liberali susţinea şi voia să voteze proiectul sub protecţia anonimatului oferit de votul secret."

De altfel, înainte ca proiectul să fie scos de ordinea de zi, Crin Antonescu a declarat că Partidul Naţional Liberal este împotriva legii amnistiei şi ca PNL este în favoarea unui vot deschis pe legea amnistiei şi că PNL se va retrage din sală în cazul în care majoritatea parlamentară va cere vot secret.

Finalmente, legea amnistiei şi graţierii a fost scoasă de pe ordinea de zi. În "marţea neagră" s-au votat Legea Minelor, considerată o dedicaţie pentru RMGC, şi proiectele de modificare ale Codului Penal care au stârnit un uriaş val de reacţii negative atât din partea instituţiilor româneşti anti-corupţie cât şi pe plan internaţional.

După "marţea neagră", Băsescu a afirmat că Ponta, Antonescu şi Zgonea ar trebui să demisioneze iar, dacă ar fi să se aplice o soluţie radicală, Parlamentul ar trebui să fie dizolvat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor