Marţi, trei ceasuri bune pentru infractori. CCR scoate interceptările SRI din dosarele penale

Interceptările SRI nu mai pot fi folosite în dosare penale, chiar dacă dovedesc o crimă.
Palatul Cotroceni, depunere jurământ, noii membri ai CCR. În imagine,  Valer Dorneanu Mona Pivniceru şi Daniel Morar
Palatul Cotroceni, depunere jurământ, noii membri ai CCR. În imagine,  Valer Dorneanu Mona Pivniceru şi Daniel Morar (Epoch Times România)

Curtea Constituţională a declarat, marţi, neconstituţională o prevedere din articolul privind "supravegherea tehnică" din Codul de Procedură Penală. Practic, decizia CCR scoate din dosarele penale interceptările realizate de SRI, relatează Ziare.com.

Excepţia vizează interceptările făcute în baza unui mandat de siguranţă naţională (MSN) emis de Înalta Curte, care au fost trimise de SRI ca probe în dosarele penale.

Reamintim că până acum, dacă în timpul filajului/ interceptării pe mandat pe siguranţă naţională apăreau indicii de săvârşire a unor infracţiuni de drept comun (mită, trafic de influenţă, crimă organizată etc.), SRI sesiza parchetul competent în acest caz.

Această nouă decizie vine după ce în martie 2016, CCR a scos serviciile secrete din activitatea de urmărire penală. Au urmat apoi mai multe decizii care au dus la anularea probelor strânse cu ajutorul SRI, în baza unor mandate de supraveghere tehnică (MST), emise de judecători.

După decizia CCR de astăzi, interceptările strânse în baza unui mandat pe siguranţă naţională nu mai pot fi folosite drept probe pentru dovedirea infracţiunii.

"S-a terminat definitiv cu interceptările SRI în dosarele penale. Mai erau câteva dosare de mare corupţie unde mai erau astfel de interceptări, dar asta a fost lovitura definitivă. Nu mai pot fi folosite deloc", explică surse judiciare pentru Ziare.com

Sursele citate precizează că o propunere similară a avut şi PSD, în momentul în care a vrut să modifice Codul de Procedură Penală.

Articolul integral poate fi citit aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne