Maşini de lux, un iaht şi utilaje, abandonate la Garda de Coastă
alte articole
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au reuşit să depisteze în ultimii ani mai multe maşini ce figurau ca fiind furate din diverse ţări ale Uniunii Europene. Având în vedere faptul că procedura prevede faptul că proprietarul de drept al acestora trebuie să se intereseze şi să facă demersurile necesare pentru a reintra în posesia bunului furat, parcul auto al Gărzii de Coastă a ajuns să numere în prezent peste 120 de maşini, un iaht şi mai multe utilaje folosite în construcţii. După cum scrie publicaţia locală Observator de Constanţa, de cele mai multe ori, proprietarii renunţă la acestea deoarece costul pentru a aduce maşina sau iahtul acasă depăşeşte chiar valoarea acesteia. Mai mult, unii dintre aceştia şi-au recuperat, deja, banii de la firmele la care încheiaseră asigurări, astfel că nu se mai deranjează să-şi recupereze bunul, chiar dacă a aflat că acesta zace în curtea Gărzii de Coastă.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Gărzii de Coastă, agent principal Marius Niculescu, maşina care stă de cel mai mult timp în parcul cu autoturisme indisponibilizate este un Nissan Sundy în valoare de aproximativ 6.000 de euro şi care a fost confiscat în anul 2008, după ce s-a stabilit că a fost sustras din Belgia. Ultima maşină indisponibilizată de către poliţiştii de frontieră constănţeni este un Peugeot 208 furat din Spania. Majoritatea maşinilor indisponibilizate în curtea Gărzii de Coastă sunt mărci germane, cum ar fi BMW, Mercedes, Audi sau Volkswagen, şi sunt sustrase din ţări precum Italia sau Spania.
În prezent, parcul auto numără 128 de maşini, un iaht şi cinci utilaje de construcţie, iar alte 13 maşini urmează să fie aduse din punctele de trecere a frontierei din Vama Veche şi Negru Vodă, unde au fost confiscate de curând. În total, valoarea bunurilor depăşeşte un milion de euro, dar valoarea scade pe zi ce trece, deoarece acestea nu sunt întreţinute corespunzător, ci au fost sigilate şi aşteaptă să fie predate proprietarilor. Din păcate, timpul îşi pune amprenta pe maşinile ce zac sub cerul liber, astfel încât limuzine de lux care valorau la momentul confiscării mii de euro, au ajuns în timp doar rable.
În aceeaşi situaţie se află şi iahtul care a fost depistat în anul 2009, în Portul Tomis, şi s-a stabilit că a fost sustras din Suedia. Dacă la acea dată valoarea ambarcaţiunii a fost estimată la aproximativ 50.000 de euro, în prezent aceasta a scăzut considerabil. Proprietarul vasului a fost înştiinţat din 2009 cu privire la faptul că acesta a fost confiscat şi trebuie recuperat de la Poliţia de Frontieră, dar cel mai probabil cheltuielile pentru recuperarea ambarcaţiunii depăşeau valoarea sa, astfel că acesta a decis să renunţe la ea.
Legislaţia în vigoare din ţara noastră nu prevede valorificarea bunurilor confiscate după ce au fost abandonate de către proprietari, astfel că maşinile respective vor sta în continuare în parcarea Gărzii de Coastă. Dacă s-ar schimba legile, autovehiculele confiscate care nu au fost revendicate într-o anumită perioadă de timp de către proprietari, ar putea fi comercializate şi banii ar ajunge la bugetul de stat.