Mass media chineză publică rapoarte sumbre legate de transplanturile de organe

Înainte de schimbarea conducerii regimului chinez la viitorul Congres al Partidului Comunist, un articol surprinzător apărut în ziarul Beijing News a relevat recordul atins de China legat de transplantul de organe.

Raportul, intens dezbătut de către presa controlată de stat, a indicat faptul că 1,5 milioane de pacienţi sunt în aşteptare în fiecare an pentru transplant, dar în ultimii doi ani au existat doar 200 de donatori de organe.

Beijing News a declarat, "Între 1999 şi mai 2012, au existat 72 de transplanturi încheiate cu succes în Shenzhen. Majoritatea au avut loc după ce programul naţional de donare de organe a fost lansat în 2010. Aceasta este o cifră stranie, în comparaţie cu cele 1,5 milioane de persoane care şi-au riscat viaţa în speranţa că vor găsi un organ potrivit. "Din păcate, acest raport nu reflectă numărul de deţinuţi care au fost executaţi pentru organele lor, nici câte organe au provenit de la deţinuţi executaţi .

Deşi media controlată de stat a publicat un raport în luna martie cu privire la intenţia Chinei de a opri recoltarea de organe de la prizonieri, raţionamentul nu a fost bazat pe probleme de drepturile omului, ci mai degrabă din cauza numărului mare de organe infectate, potrivit New York Times citând Xinhua News . În martie 2012, ziarul The Epoch Times a publicat un articol, care citează Legal Daily (un ziar semi-oficial chinez), precizând că, ministrul adjunct al Sănătăţii, Huang Jiefu, a recunoscut că principala sursă de organe provine de la prizonierii executaţi, acesta motivând prin lipsa acută de donatori de organe.

În acest moment sensibil în care autorităţile comuniste chineze încearcă să asigure stabilitatea înainte de începerea celui de al 18-lea Congres Naţional Popular, această distribuţie largă de statistici referitoare la transplanturile de organe pare ceva neobişnuit, dar numerele nu se compară cu precedentul raport legat de recoltarea de organe de la prizonierii executaţi.

Organizaţia Mondială pentru Investigarea Persecuţiei Falun Gong (WOIPFG) a lansat un raport, care citează cifrele oficiale din China, indicând faptul că numărul efectiv de transplanturi a crescut dramatic de când PCC-ul a început persecuţia împotriva Falun Gong în 1999.

De la începutul persecuţiei în 1999, numărul s-a înmulţit rapid, de la 118 de transplanturi de ficat în 1999, la 254 în 2000, 486 în 2001. Până în 2003, numărul a crescut la peste 3000, ceea ce înseamnă că furnizarea de organe la nivel naţional a crescut dramatic din 1999, potrivit raportului WOIPFG. Raportul WOIPFG a folosit transplantul de ficat ca un exemplu, deoarece fără acest organ, donatorul nu ar putea supravieţui.

Registrul Chinez de Transplant Hepatic a înregistrat 9911 de transplanturi de ficat între 01 ianuarie 2005 şi 24 iunie 2007. În plus, în contrast cu perioada medie de aşteptare de 2-3 ani în alte ţări, multe spitale din China au indicat faptul că durează doar 2-3 săptămâni pentru a găsi un organ compatibil.

Cifrele limitate din raportul publicat de Beijing News şi adoptarea ulterioară pe scară largă de către alte portavoci oficiale pot determina oamenii să se întrebe în legătură cu implicaţiile sale.

Analistul Chinei Lan Shu, cu sediul la New York, New Tang Dynasty Television, principalul emiţător în limba chineză, a declarat într-un interviu telefonic că, în faţa puternicei presiunii internaţionale şi protestelor interne, autorităţile comuniste îşi pregătesc o cale de ieşire.

Lan a spus ,,Printre posibilele scenarii, unul este ca întreg sistemul comunist să se prabuşească. Alt scenariu este că cei de la conducere să sacrifice o parte din sistem ca ţap ispăşitor.

El a indicat că, în opinia sa, prima opţiune ar fi de preferat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe