Măsură pentru stoparea tăierilor ilegale: Sancţiuni dure pentru firmele care distrug pădurea

Tăierea pădurilor virgine continuă
Tăierea pădurilor virgine continuă (Greenpeace, Cristi Grecu)

Firmele care exploatează ilegal sau distrug pădurile riscă să fie închise, în conformitate cu Ordinul de ministru nr. 485/2020, publicat în această săptămână în Monitorul Oficial. Modificările au fost iniţiate de senatorul Mihai Goţiu şi fac parte dintre măsurile pe care ministrul Mediului, Costel Alexe, şi le-a asumat, la solicitarea USR, cu ocazia învestirii Guvernului Orban, la sfârşitul anului trecut.

"VESTE BUNĂ PENTRU PĂDURI, de săptămâna asta. Greu, greu, şotânc, şotânc, dar se poate. La cinci luni din momentul în care a promis ferm, ministrul Mediului a adoptat câteva dintre măsurile pe care i le-am solicitat la învestirea Guvernului, pentru stoparea tăierilor ilegale", a declarat Goţiu.

Redăm mai jos comunicatul USR pe această temă:

- Operatorii economici care taie ilegal sau încalcă normele silvice îşi pierd certificatul de atestare pe o perioadă de trei ani iar administratorul sau asociatul într-o firmă căreia i s-a retras certificatul de atestare nu poate să obţină alt certificat pentru o altă firmă la care e administrator ori asociat

Firmele care taie ilegal sau încalcă normele silvice de exploatare îşi vor pierde certificatul de atestare în baza cărora funcţionează pe o perioadă de trei ani, nu doar pentru un an, cum era prevăzut până acum. Mai mult, administratorul sau asociatul într-o firmă căreia i s-a retras certificatul de atestare nu poate să obţină alt certificat pentru o altă firmă la care e administrator ori asociat, pentru aceeaşi perioadă.

- Garda Forestieră are atribuţia de a solicita retragerea certificatelor de atestare

Pentru ca sancţiunea să devină aplicabilă, Gărzilor Forestiere le-a fost redată atribuţia de a solicita retragerea certificatelor de atestare în urma controalelor pe care le fac, atribuţie pe care o pierduseră în noiembrie 2018, în urma unor modificări luate de fostul ministru PSD al Apelor şi Pădurilor, Ioan Denes, influenţat de lobby-ul societăţilor de exploatare forestieră.

- Interdicţia ca persoanele condamnate penal definitiv să fie administratori ori asociaţi în firme de exploatare forestieră

În Ordin a fost preluată şi interdicţia solicitată de Mihai Goţiu ca persoanele care au fost condamnate penal definitiv pentru fapte de corupţie să fie administratori ori asociaţi în firme de exploatare forestieră, interdicţie care exista până acum doar pentru persoane condamnate penal pentru infracţiuni silvice.

"Începând cu anul 2017, legislaţia – şi aşa insuficientă – pentru stoparea tăierilor ilegale de păduri a fost slăbită în mod constant. Operatorii economici care exploatează pădurea, puternic conexaţi la decizia politică, au dobândit imunitate. Puteau să taie ilegal pădurea ori să o distrugă în voie, fără nicio o posibilitate reală de funcţionare. Am documentat situaţii în care societăţi sancţionate pentru tăieri ilegale le-am regăsit în pădure după doar câteva luni, continuând să taie ilegal. Retragerea certificatului de atestare pentru un singur an nu era o sancţiune reală, ci mai mult un concediu de relaxare.

Patronii puteau să plece liniştiţi în Safari în Africa, să împuşte animale, cum, de altfel, au şi făcut, lăudându-se cu 'trofeele' omorâte, pe Facebook. Dar şi această posibilitate a dispărut în momentul în care Gărzilor Forestiere care constatau ilegalităţile le-a fost blocat dreptul de a cere retragerea certificatului de atestare. De asemenea, ţinând cont de importanţă pădurilor şi de faptul că tăierile ilegale de păduri alimentează cu sume uriaşe fenomenul infracţional din România, consider că cineva care a primit o condamnare penală pentru o faptă de corupţie nu are ce să caute cu drujba, tocătorul şi cu TAF-ul în pădure", a explicat Goţiu.

- Sunt necesare măsuri suplimentare pentru a opri tăierile ilegale de păduri

Măsurile luate prin acest Ordin reprezintă doar o parte din pachetul de modificări necesare pentru a opri tăierile ilegale de păduri din România propuse de parlamentarii USR. Membrii USR din Comisiile pentru Mediu şi Juridice din Parlament am depus, luna trecută, o propunere legislativă de înfiinţare a 'DNA-ului Pădurilor', instituţie care să se ocupe expres şi în mod specializat de cercetarea infracţiunilor de mediu. Mihai Goţiu a iniţiat, şi se află în circuit legislativ, o propunere de modificare a definiţiei materialelor lemnoase din Codul Silvic, pentru o stopa una dintre metodele majore prin care lemnul tăiat ilegal este 'albit' în documente (aşa-zisa 'metodă a lăturoaielor şi/sau a tocăturilor', prin care cantităţi importante de lemn ies din pădure fără aviz înregistrat în SUMAL).

De asemenea, Mihai Goţiu este co-iniţiator al propunerii legislative de modificare a Codului Silvic care are ca obiect înăsprirea sancţiunilor în cazul contravenţiilor şi infracţiunilor din domeniu.

Ţinând cont de contextul epidemiei de coronavirus, tot la iniţiativa lui Mihai Goţiu, Grupurile parlamentare ale USR au solicitat, pe 1 aprilie, preşedintelui României, Klaus Iohannis, şi prim-ministrului Ludovic Orban, stoparea totală a tăierilor de păduri pe perioada stării de urgenţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne