Mattis: Nu este nevoie de mişcări militare dramatice ale SUA în Marea Chinei de Sud

Secretarul american al Apărării a minimalizat necesitatea mişcărilor militare majore americane în Marea Chinei de Sud pentru a contracara comportamentul ambiţios al Chinei. El a criticat puternic Beijingul pentru “distrugerea încrederii naţiunilor în acea regiune”.
Secretarul american al apărării, James Mattis.
Secretarul american al apărării, James Mattis. (Getty Images)

“În acest moment nu vedem nicio necesitate a mişcărilor militare dramatice”, a declarat secretarul american al Apărării, James Mattis, la o conferinţă de presă desfăşurată sâmbătă în Tokyo, subliniind că accentul trebuie pus pe diplomaţie.

La audierea pentru confirmarea sa de către Senatul SUA, secretarul de stat Rex Tillerson a declarat că Chinei nu ar trebui să i se permită să aibă acces la insulele pe care le-a construit în contestata Mare a Chinei de Sud. În plus, Casa Albă a promis, de asemenea, că va apăra “teritoriile internaţionale” din canalul maritim strategic.

Dar nu este clar cum va atinge SUA acest obiectiv, nici dacă ar fi implicată o măsură militară.

Analiştii au declarat că remarcile lui Tillerson, cum ar fi cele de la Casa Albă, sugerează posibilitatea unei acţiuni militare din partea SUA, sau chiar a unei blocade maritime.

O astfel de acţiune ar risca o confruntare armată cu China, o putere militară înarmată nuclear tot mai ambiţioasă. China deţine, de asemenea, cea de-a doua economie a lumii şi este principala ţintă a acuzaţiilor făcute de Trump în ceea ce priveşte furtul locurilor de muncă americane.

Mattis a sugerat că o acţiune militară majoră nu este în prezent luată în considerare.

“Acum trebuie să epuizăm toate eforturile diplomatice, să încercăm să rezolvăm această [dispută] în mod adecvat, să menţinem deschise liniile de comunicaţii”, a adăugat Mattis.

“Şi, cu siguranţă, poziţia noastră militară ar trebui să fie una care întăreşte poziţiile diplomaţilor noştri în această privinţă. Dar nu sunt necesare, chiar acum, manevre militare sau ceva de acest gen, pentru că s-ar putea să se rezolve cel mai bine pe cale diplomatică”, a precizat Mattis.

Beijingul revendică majoritatea Mării Chinei de Sud, dar şi Taiwanul, Malaezia, Vietnam, Filipine şi Brunei pretind zone din această regiune, pe unde trec canale maritime strategice şi unde se găsesc depozite bogate de petrol şi gaze, sau peşte.

Mattis a criticat acţiunile Chinei.

“China a distrus încrederea naţiunilor în regiune, pentru că aparent încercă să aibă drept de veto în ceea ce priveşte condiţiile diplomatice, de securitate şi economice ale statelor învecinate”, a susţinut oficialul american.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe